Linkovi

Dilej proglašen krivim


Bivši lider većine u Predstavničkom domu napušta sudnicu u pratnji supruge i ćerke
Bivši lider većine u Predstavničkom domu napušta sudnicu u pratnji supruge i ćerke

Nekadašnji lider većine u Predstavničkom domu američkog Kongresa Tom Dilej proglašen je krivim po svim tačkama optužnice za kršenje izbornih zakona i pranje novca. Bivši kongresmen iz Šugarlenda, poznat po nadimku „Čekić“, kaže da borba da dokaže svoju nevinost još nije završena. Iako je nekada bio najmoćniji republikanac u Sjedinjenim Državama, Dileju sada preti doživotna zatvorska kazna.

Tom Dilej i njegov advokat napustili su sudnicu zaprepašćeni.

Ne želim da krivim bilo koga, ovo je zloupotreba vlasti, čista nepravda. I dalje tvrdim da sam nevin“.

Nekadašnji lider većine u Predstavničkom domu naziva proces kriminalizacijom politike. Njegov advokat, Dik Degerin, obećao je žalbu.

„Reći da sam šokiran bilo bi suviše blago. U pitanju je grozna nepravda“.

Presuda je doneta osam godina posle krivičnog dela. Tužioci su tvrdili da je Dilej skoro 200 hiljada dolara korporativnih donacija preko svog političkog odbora prosledio kandidatima u Teksasu.

Razmene i zaobilaženja propisa u vezi sa korporativnim donacijama su zabranjeni, to je sve“, navela je tužilac okruga Trevis, Rouzmeri Lemberg.

Tužioci su priznali da je ceo slučaj imao mnogo pojedinosti, ali su na kraju svi dokazi protiv Toma Dileja potvrdili da tamo gde ima dima - ima i vatre.

Do kraja suđenja videlo se da ima više od dima, da je u dokazima bilo mnogo vatre“, istakao je pomoćnik tužioca orkuga Trevis, Geri Kob.

Stoga „Čekić“, kako su ga zvali u Kongresu zbog istrajnosti i sposobnosti da natera ljude da vide stvari isto kao i on, obećava da će nastaviti borbu.

Šta je tu je ... Nastavljamo, pa možda izvedemo slučaj pred ljude koji razumeju zakon“, kazao je Dilej.

Dilej se zarekao da će se žaliti, dok tužioci još ne žele da kažu da li će uopšte tražiti zatvorsku kaznu, iako bi tehnički mogli da ga pošalju na doživotnu robiju. Faza suđenja tokom koje će mu biti izrečena kazna treba da počne 20. decembra.

XS
SM
MD
LG