Linkovi

Centar "Deca noći" nudi spas mladim prostutkama


Osnivač humanitarne organizacije "Deca noći" Lois Li i nastavnica Sonja Ventura u učinioci centra.

Već 35 godina, humanitarna organizacija “Deca noći” iz Los Andjelesa pomaže mladim devojkama, a ponekad i mladićima, da pobegnu od života na ulicama.

Tinejdžeri koji beže od kuće mogu da upadnu u ruke makroima ili bandama, koje ih primoravaju na prostituciju. Već 35 godina, humanitarna organizacija “Deca noći” iz Los Andjelesa pomaže mladim devojkama, a ponekad i mladićima, da pobegnu od života na ulicama.

Njihove životne priče su slične. Često potiču iz problematičnih porodica, ponekad su žrtve zlostavljanja, i onda steknu pogrešnu vrstu prijatelja.

Za 16-godišnju Saru, kratko iskustvo sa prostitucijom dogodilo se pre godinu dana. Majka joj je bila narkomanka, pa su Saru socijalni radnici slali u druge porodice. Kada je pobegla od kuće, devojka koju je smatrala prijateljicom prodala ju je jednom makrou.

“Imala sam poverenja u nju. Rekla je – okej, moramo da nekako zaradimo pare jer nemamo posao, a treba da plaćamo stan. Onda je dodala – ja mogu da kradem, a ti si stvarno lepa. U tom trenutku sam pomislila – o, znam šta to znači”.

Sara kaže da je imala jednog klijenta, a onda pobegla u obližnju prodavnicu, gde je zatražila pomoć. Pozvana je policija, koja ju je uputila na humanitarnu organizaciju “Deca noći.” U tom centru devojke, a ponekad i mladići, imaju besplatno školovanje i pomoć psihologa. Neki od tinejdžera žive u centru za to vreme. Osnivač organizacije, Lois Li, kaže da su se stvari promenile od kada je centar počeo da radi, pre 35 godina.

“Prostitucija je pomerena sa ulica, zbog nasilja, zbog oružja, i mnogo toga se sada obavlja putem reklamiranja na internetu”.

Makroi uglavnom pronalaze mušterije za mlade prostitutke preko veb sajtova. Medjutim, vebsajt Bekpejdž (Backpage.com), koji se često kritikuje zato što objavljuje oglase za usluge u domenu takozvane “zabave za odrasle”, kaže da želi da pomogne, i formirao je neočekivano partnerstvo sa “Decom noći.” Sajt sada upozorava svoje posetioce na problem maloletnih prostitutki.

Advokat Bekpejdža Elizabet Mekdugal brani reklamiranje “usluga za odrasle”.

“Internet je globalan i njegov sadržaj neće nestati. Samo će otići u inostranstvo, tamo gde je dozvoljen, a kada se to desi, gubite priliku da pristupite dokazima, spasite tu decu i osudite počinitelje”.

Elizabet Mekdugal dodaje da radnici na sajtu takodje blokiraju reklame u kojima se nagoveštava zloupotreba dece, a onda prosledjuju te informacije nacionalnom centru koji pomaže zlostavljanim maloletnicima.

Policija je nekada ove tinejdžere posmatrala kao kriminalce, ali danas to nije slučaj, kaže detektiv Andre Doson iz Losandjeleske policije.

“Ne gledamo na ove devojke kao na prostitutke. Mi ih spasavamo i razumemo njihov položaj žrtve. To je jedna od stvari u kojima nastojimo da obučavamo svoje pripadnike, u ostatku države, a iskreno rečeno i ostatku zemlje”.

Za Saru, završavanje srednje škole moglo bi da joj otvori vrata koledža. U medjuvremenu, kaže da uživa i napreduje u svom novom okruženju.

“Oni mi daju odeću, hranu, imam krov nad glavom, i to je zaista pojačalo moje osećanje da vredim kao osoba”.

Sara se nada da će studirati umetnost i slediti stope hiljada mladih koji su prošli kroz ovaj centar, a kasnije imali i sopstvenu porodicu i karijeru.
XS
SM
MD
LG