Linkovi

Kongres bez dogovora, gradjani frustrirani


Kongres bez dogovora, gradjani frustrirani

U američkom Kongresu nastavljaju se pregovori o načinima za smanjenje deficita, a manje od nedelju dana deli nas od drugog avgusta, što je rok posle kojeg SAD neće moći da otplaćuju svoje dugove ako se ne podigne granica zaduživanja. Nezadovoljstvo birača radom američkih kongresmena dostiglo je vrhunac, dok republikanci i demokrate nikako ne uspevaju da usaglase svoja dva, rivalska plana.

Predstavnički dom je danas trebalo da glasa o najnovijem planu predsedavajućeg, Džona Bejnera.

Predsedavajući Bejner je sinoć pomerio glasanje jer njegov predlog čak nema ni podršku republikanaca u njegovom domu“, izjavio je demokrata Heri Rid, lider senatske većine.

Kongresna kancelarija za budžet je saopštila da se Bejnerovim planom štedi 850 milijardi, znatno manje od obećane 1,2 hiljade milijardi. Zatim, tu je još jedan problem.

Taj plan ne bi prošao Senat, a da nekim čudom prodje u Senatu, predsednik ga ne bi potpisao“, podsetio je Heri Rid.

Rid ima sopstveni plan za uštedu 2,7 hiljada milijardi, ali republikanci kažu da se plan služi trikovima, kao što je uračunavanje uštede od dugo planiranog povlačenja vojnika. I tako, manje od nedelju dana do roka, nijedan zakon nema izglede da bude usvojen.

„Nastavićemo da se zalažemo za zakon koji je predložio predsedavajući Bejner“, izjavio je lider senatske manjine, republikanac Mič Mekonel.

Kapitol Hil je zasut pozivima i e-mailovima frustriranih Amerikanaca.

Besna sam.

„Samo neka se više dogovore", kažu anketirani gradjani.

Neka birači zahvale Bogu što ovi ljudi nisu sedeli za stolom 1787", (godine kada je usvojen Ustav SAD), primećuje profesor političkih nauka sa Univerziteta Severnog Ilinoja, Mat Streb.

Ako se agencijama za kredini rejting ne dopadne taj sporazum, opet će moći da snize američki rejting. Zatim nastupa domino-efekat. Krediti za kuće mogli bi da skoče za pola procenta. Penzije koje se stiču investicijama na berzi mogle bi da se smanje za 6,3%. Sve to bi moglo da utiče na poslove, odnosno SAD košta, kako se procenjuje, 640.000 radnih mesta.XS
SM
MD
LG