Linkovi

Realnost zamenila euforiju na berzama


Na berzi u Tokiju pažljivo su praćene vesti iz SAD.
Na berzi u Tokiju pažljivo su praćene vesti iz SAD.

Svetski investitori su kolektivno odahnuli posle vesti da su američki političari postigli sporazum o podizanju granice vladinog zaduživanja, i izbegli potencijalno bankrotstvo. Finansijska tržišta širom sveta pozitivno su reagovala na tu vest, ali euforija nije dugo potrajala.

U Aziji, ključni indeksi od Hong Konga do Japana su naglo skočili posle saopštenja SAD. Cene zlata pale su za više od 15 dolara, cena nafte je zabeležila najveći rast u protekla dva meseca, a dolar je ojačao u odnosu na evro i jen.

Medjutim, investicioni analitičar Martin Heneki kaže da taj optimizam verovatno neće trajati.

"Prva reakcija na azijskim tržištima je bila pozitivna tako da su akcije na berzama skočile. Medjutim, pre nego što nekoga zahvati euforija, treba da upozorimo da povećanje granice zaduživanja podrazumeva povećanje duga – a prevelika dugovanja su i bila prvobitni problem SAD.”

Na Vol Stritu, euforiju je ubrzo zamenila realnost. Industrijski prosek Dau Džons, koji je skočio skoro 150 poena pre otvaranja berze – u ponedeljak je, sedmi dan za redom, ponovo izgubio na vrednosti pošto je ključni industrijski indeks pokazao da je američka industrijska proizvodnja na najnižem nivou u protekle dve godine. Prvobitni dobici na evropskim berzama takodje su se ubrzo istopili.

Mark Lansone iz banke Sosijete Ženeral kaže da priča o američkom dugu skreće pažnju na probleme i drugih zemalja.

"Problemi u vezi sa američkim dugovanjem povećaće pretnju evro-zoni. Osim toga, šta je sledeće? Japan nije u dobrom stanju ako se pogledaju vladini dugovi, pa čak i Kina, i Kina je takodje zadužena u javnom sektoru.”

Novi ekonomski izveštaji pokazuju da je industrijska proizvodnja u Kini na najnižem nivou u protekle tri godine, dok se proizvodjači muče sa nestašicama kredita i smanjenom globalnom potražnjom.

Ekonomski consultant za Kinu, Endrju Lung kaže da je do usporavanja došlo u trenutku dok inflacija raste.

"Kina, kao i ostatak sveta, je na prekretnici, u veoma značajnom trenutku za svetski razvoj. Kina pokušava da se opredeli za sporiji ali održiviji model razvoja.”

Projektovano smanjenje troškova koje sadrži zakon o podizanju granice zaduživanja mogao bi da dodatno uspori rast u mnogim ekonomijama koje se oslanjanju na izvoz, dok se američka potrošnja usporava. Investitori kažu da će pratiti najnovije američke podatke kako bi stekli utisak o stanju američke privrede. Jedan od ključnih indikatora – mesečni izveštaj Sekretarijata za rad o zapošljavanju – biće objavljen u petak.

XS
SM
MD
LG