Linkovi

MMF apeluje za brzo rešenje krize u SAD


Izvršna direktorka MMF-a Kristin Lagard

Izvršna direktorka Medjunarodnog monetarnog fonda, Kristin Lagard, kaže da Sjedinjene Države moraju brzo da reše svoju dužničku krizu, jer će u suprotnom „posledice biti dalekosžne“.

U Savetu za odnose sa inostranstvom u Njujorku, Kristin Lagard je danas istakla da kongresni lideri i predsednik Barak Obama moraju da postignu sporazum „što je pre moguće“ i podignu granicu zaduživanja iznad sadašnjih 14 hiljada 300 milijardi dolara.

„Ali tu moraju da se naprave odgovarajući planovi za rešavanje problema spoljnjeg duga, plafona zaduživanja. Iskreno govoreći, kašnjenje sa otplatom ili znatno smanjenje kreditnog rejtinga, bilo bi veoma ozbiljno. Ne samo za Sjedinjene Države, nego i za globalnu ekonomiju uopšte, jer bi posledice bile vrlo dalekosežne.“

U suprotnom, Sjedinjene Države su izložene riziku da za nedelju dana dođu u situaciju da ne mogu da ispune svoje finansijske obaveze. Kristin Lagard je rešila da se ne meša u ogorčenu političku debatu u Vašingtonu oko smanjenja troškova, povećanja poreza i podizanja granice zaduživanja.

Ona je ukazala da ne želi da podrži bilo koji od suprostavljenih planova za rešenje zastoja, ali je upozorila da bi oštra, „neopravdano ishitrena“ budžetska smanjenja, mogla da dovedu do novog povećanja nezaposlenosti. A to bi, kako je zaključila izvršna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda, moglo da bude dobro za korporacije i finansijske interese, ali ne i za nezaposlene.

XS
SM
MD
LG