Linkovi

Prosečni Amerikanci u velikim dugovima


Baštovan Kreg Leterman preporučuje Amerikancima da se ne zadužuju po uzoru na federalnu vladu

Dok se rasprava o podizanju granice zaduživanja u Vašingtonu nastavlja, neki Amerikanci priznaju da im je problem da uravnoteže sopstveni budžet. Jedan od – kako sam sebe naziva – „dužnika“, ističe da se namučio dok svoje navike nije uspeo da stavi pod kontrolu.

Baštovan Kreg Leterman kaže da mnogi Amerikanci nemaju pojma koliko su se približili finansijskom kolapsu. On to nije znao. Medjutim, ovaj bivši prodavac polisa za osiguranje, naučio je to zahvaljujući teškom iskustvu. Kad je došlo do recesije, prodaja polisa za osiguranje je presušila i novac je otišao.

"Već sam jednom bankrotirao i izgubio kuću. Veoma, veoma bolno i stresno. Kad se setim toga, mogao bih da uprem prstom na nekog, ali ako tražim pravi razlog, trebalo bi da se pozabavim nedostatkom sopstvene finansijske pameti", kaže Leterman.

Zamenivši kancelarijski posao radom u terenskim čizmama, on sada potkresuje stabla kruške, čupa korov oko cveća i čisti otrovni bršljan, uz pomoć male ekipe koju je angažovao za svoj novi posao. Toplog dana u Glindonu u Merilendu, rasprava o podizanju granice zaduživanja u Vašingtonu izgleda daleko. Ali Leterman o tome mnogo razmišlja.

"Federalna vlada je užasan uzor za prosečnu porodicu.“

To je, kaže Leterman, zato što vlada sebe finansira tako što se zadužuje i troši novac koji nema, baš kao što je i on činio.

"Evo šta radim na nedeljnoj bazi...Svake nedelje napišem sve svoje poslovne izdatke i sav prihod i izračunam total tako da znam gde sam, jer posao koji ne zna gde je, neće znati ni gde želi da stigne", objašnjava Leterman.

Ekonomisti to nazivaju osnovnim vođenjem budžeta. To je Letermana spaslo od stečaja, to i drugi potezi kao što je trampa za novu opremu. Neke alatke je zamenio za svoj težak rad. Malo po malo, izvukao se iz duga. A pomaže i drugima, time što ih zapošljava.

To je bilo krštenje, kaže on, novi život. A kada se dan završi, spokojan je, prvi put posle niza godina.

"Kad stavim glavu na jastuk i znam da ništa nisam dužan, dobijam snagu za naredni dan. Mogu da sagledam svoj put ka uspehu i izobilju", priča Leterman.

Leterman svima koji žele da ga čuju, čak i onima koji to ne žele, poručuje da i oni mogu da uspeju.

XS
SM
MD
LG