Linkovi

Nedovoljan broj žena u Upravi za narkotike


Nedovoljan broj žena u Upravi za narkotike

Za suzbijanje trgovine ilegalnim narkoticima u Sjedinjenim Državama zadužena je Uprava za borbu protiv narkotika. Među njenim agentima samo su 10 odsto žene. Međutim, uprava pokušava da to promeni.

Širom SAD, Uprava za borbu protiv narkotika pokušava da privuče što više žena u svoje redove. Razlog je jednostavan, kaže agent Vajolet Seleski.

Luen Tendi, agent Uprave za borbu protiv narkotika
Luen Tendi, agent Uprave za borbu protiv narkotika

’Zločinci su i žene i muškarci, tako da i "dobri momci" moraju da budu i žene i muškarci.’’

To je naročito važno tokom tajnih operacija, u kojima se agenti predstavljaju kao narko dileri kako bi hapsili one prave, a to je nešto što prema rečima agenta Luen Tendi zahteva i glumačku veštinu.

’’Iako ponekad glumim Amerikanku koja trguje drogama ja to nisam, ali moram da budem dovoljno ubedljiva da bi iskusni kriminalci, ulični momci, poverovali da to stvarno jesam", kaže Luen.

Takvo prerušavanje može da bude opasno. U hjustonskom odeljenju agencije izložena su imena poginulih u akciji.

Agent Vajolet Seleski kaže da posao uglavnom nije mnogo uzbudljiv, ali da povremena opasnost plaši neke žene i otežava napore da se one regrutuju.

’Svaki dan kada izađemo na ulicu, naši životi mogu da budu u opasnosti, jer kada imate posla sa proizvodom od koga se ljudi bogate, oni su spremni da povrede svakoga ko im se nađe na putu. Tražimo ljude koji žele to da rade i spremni su da se suoče sa opasnostima’’, ističe Seleski.

DEA agent Violet Szeleczky
DEA agent Violet Szeleczky

Vajolet Seleski kaže da nekim ženama nije lako da blansiraju između posla i dužnosti supruge i majke.

’Žena agent Uprave za borbu protiv narkotika koja je majka mora da balansira dva ili tri puta više stvari nego muškarac agent.’’

Uprava za borbu protiv narkotika daje beneficije naročito ženama u drugom stanju, a Luen Tendi kaže da se dobro snalazi jer svoj posao vidi kao trud koji štiti decu.

’Kada na kraju dana odem kući, nadam se da sam doprinela da nečija deca, uključujući moju, budu bezbednija’’, zaključuje agent Tendi iz Uprave za borbu protiv narkotika.

XS
SM
MD
LG