Linkovi

Dalaj Lama napušta položaj


Dalaj Lama rekao da će zadržati ulogu duhovnog lidera tibetanskog naroda
Dalaj Lama rekao da će zadržati ulogu duhovnog lidera tibetanskog naroda

Tibetanski politički lider Dalaj Lama saopštio je da će napustiti svoju političku ulogu i predati odgovornosti izabranom lideru tibetanske vlade u egzilu.

Cenjeni budista je to saopštio danas, u govoru u Darmsali, u Indiji, na skupu kojim je obeležena godišnjica tibetanskog ustanka 1959. godine protiv kineske uprave.

Dobitnik Nobelove nagrade za mir će zadržati ulogu duhovnog lidera tibetanskog naroda. On je rekao da je odluku doneo u korist tibetanskog naroda i da će tokom novog zasedanja parlamenta u egzilu, kasnije ovog meseca, predložiti neke ustavne amandmane.

Predstavnica kineskog ministarstva spoljnih poslova u Pekingu, Điang Ju, odbacila je izjavu Dalaja Lame o odlasku u penziju kao „trik koji ima za cilj da obmane medjunarodnu zajednicu“. Ista predstavnica je takodje osudila tibetanski parlament u egzilu, kao ilegalnu političku organizaciju.

Tibetanski parlament u egzilu će, takodje ovog meseca, medju trojicom sekularnih kandidata, izabrati novog premijera. Medjutim, dosadašnji premijer Samdhong Rinpoš istakao je da će parlament nerado prihvatiti ostavku Dalaja Lame i da će tranzicija biti „dug i težak proces.“

XS
SM
MD
LG