Linkovi

Dačić u Briselu: Nakon formiranja Vlade, Srbija nastavlja ka EU


Johanes Han i Ivica Dačić (arhivska fotografija)
Johanes Han i Ivica Dačić (arhivska fotografija)

Najvažnji prioritet Srbije ostaje članstvo u EU, rekao je ministar spoljnih poslova, Ivica Dačić, nakon susreta u Briselu sa evropskim komesarom za pregovore o proširenju, Johanesom Hanom. Tom prilikom je Dačić je potvrdio da će se nakon izbora novog predsjednika i formiranja vlade nastaviti sa realizacijom tog prioriteta. Komesar Han je sa svoje strane najavio otvaranje novih poglavlja pregovora o prijemu, ukazujući da su neprihvatljive izjave nekih lidera koji najavljuju moguće promjene granica u region.


Srbiju očekuju nova poglavlja pregovora o proširenju, najavio je evropski komesar nakon susreta sa šefom diplomatije Srbije. Otvaranju novih poglvlja se komesar Han nada veću junu, ali i naglašava da brzina napretka zemlje prema evropskim integracijama zavisi od toga da se primenjuju usvojene mjere reformi, prije svega na polju vladavine zakona i ekonomije. Stanovnici Strbije, posebno mladi, zaslužuju i sa pravom traže prosperitetnu budućnost, a nje neće biti bez reformi, poručio je evropski komesar. Ukazuje I na to da je napredak Srbije usko vezan uz napredak dijaloga Beograda i Prištine.

"Tok pregovora takodje ovisi i od napretka u dijelogu sa Prištinom I nadam se da će obje strane da pokažu konstruktivan pristup i da će ostvariti opipljive rezultate. Ali uvjeren sam da ćemo vrlo brzo vidjeti otvaranje novih poglavlja pregovora i treba svaku priliku iskoristi da se održi ova dinamika. Moram odati priznanje za njenu ulogu u saradnji sa susjedima ali isto tako i svoje razočarenje zbog zapaljivih izjava pojedinih lidera u regionu. Takve izjave, koje su miješanje u unutrašnje stvari susjeda, i koje sugerišu mijenjanje
granica, su konttreproduktivne i više nego nepotrebne
.", kaže Johanes Han.

Srbija će svakako nastaviti sa svojim prioritetima u spoljnoj politici, a to je članstvo u EU, i zato je važno da process evrointegracija ima određenu dinamiku I da nema zastoja, I mi očekujemo da, otprilike 20. juna, na sledećoj međuvladinoj konferencji bude otvoreno još nekoliko polgavlja, mi se nadamo da će biti 4 – ali, svejedno, koliko god da bude važno je da se pokazuje dinamika I da postoji kontinuitet u napredovanju u evrointegracijama. Drugi naš priolritet jeste regionalna stabilnost, to znači da će Srbija uložiti maksimum napora da svojom konstruktivnom ulogom da značajan podsticaj da Balkan bude zona regionalne stabilnosti I mira. Takođe ćemo učiniti sve da damo svoj doprinos nastavku dijaloga sa Prištinom, I očekujemo da bude ispunjeno ono što je nama najbitnije, a to je Zajednica srpskih opština, jer se sa Kosova čuje dosta ima negativnih stvari, I bilo bi dobro da postoji pozitivna poruka. I mi bismo mogli da govorimo da svi Srbi žive u jednoj državi, da se to odnosi I na Republiku Srpsku, I na Srbe u Hrvatskoj, I u Crnoj Gori- kojih ima trećina, ali to nas ne bi vodilo ovim putem napred, nego bi nas vodilo u prošlost “, kaže šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

Zamoljen da komentariše višednevne proteste u Srbiji, komesar Han kaže:

"Svi imaju pravo na demostracije ukoliko se to sprovodi mirno.
Zadatak vlasti je da reaguje na adekvatan način i razmotri to pitanje sa narodom, jer trebao bi da postoji interes za zajednički napredak prema evropskim perspektivama. U tom smislu pretpostavljam da su vlasti u kontaktu sa demonstrantima i da će pokušati da riješe ta pitanja.”

XS
SM
MD
LG