Linkovi

Dačić: Saradnja sa RS - prioritet


Predstavnici nekoliko ministarstava u vladama Republike Srpske i Srbije potpisali su danas u Banjaluci više sporazuma o medjusobnoj saradnji.

Predstavnici nekoliko ministarstava u vladama Republike Srpske i Srbije potpisali su danas u Banjaluci, u prisustvu premijera Aleksandra Džombića i Ivice Dačića, nakon zajedničke sjednice dvije vlade, više sporazuma o međusobnoj saradnji,među kojima je i projekat Podrinje kojim se žele poboljšati veze 24 opštine s obje strane Drine.

Danas je upriličen i sastanak dvojice premijera sa predsjednikom Republike Srpske, Miloradom Dodikom.

Kompanije Gas RES i Srbijagas te resorna ministarstva trebali bi u najkraćem roku potpisati sporazum o realizaciji memoranduma o saradnji ove dvije firme na projektu izgradnje gasovoda Južni tok.

Ujedno, razmatrana je mogućnost korištenja hidropotencijala Srednja Drina i izgradnje četiri hidrocentrale ukupne vrijednosti između 700 i 800 miliona eura. Saopštio je ovo danas u Banjaluci nakon zajedničke sjednice dvije vlade premijer Republike Srpske Aleksandar Džombić, naglasivši da se danas potpisanim sporazumom o realizaciji projekta Podrinje po različitim osnovama uspostavljaju čvršće veze između 12 opština u Srbiji i 12 opština u Republici Srpskoj.

Premijer Srbije Ivica Dačić je najavio da će prioritet svakog ministra u njegovom kabinetu biti saradnja sa Republikom Srpskom na dnevnoj osnovi.

“Nemamo prečih zadataka od toga, a ministrima u mojoj vladi bih poručio da unapredjenje saradnje sa RS treba da bude deo njihovih svakodnevnih obaveza jer samo tako ove veze mogu biti specijalne i paralelne, istakao je Dačić.

On je poručio da će se založiti i za olakšavanje procedura izdavanja državljanstva Srbije građanima Republike Srpske.

Tokom dana održano je niz sastanaka ministara iz dvije vlade a upriličen je i susret dvojice premijera sa predsjednikom Republike Srpske, Miloradom Dodikom koji je,posebno,istakao značaj Srbije kao potpisnice Dejtonskog sporazuma.

Kako je danas saopšteno sjednice vlada Srbije i Republike Srpske održavaće se dva puta godišnje a naredna će biti u Beogradu.
XS
SM
MD
LG