Linkovi

Eksplozija na Kipru


Gusti dim vije se iznad oštećene elektrane Mari na Kipru 11. juli, 2011.
Gusti dim vije se iznad oštećene elektrane Mari na Kipru 11. juli, 2011.

Bar 12 ljudi je poginulo dok je više od polovine Kipra bez struje nakon ogromne eksplozije u jednoj lokalnoj vojnoj bazi. Neposredno nakon eksplozije, ministar za odbranu i načelnik generalštaba oružanih snaga Kipra podneli su ostavke.

Vlasti povezuju ovu ekpsloziju sa municijom zaplenjenom na jednom iranskom brodu koji je 2009. plovio ka Siriji i navode da su je izazvali okolni šumski požari. Jedan vladin predstavnik je rekao da su vlasti isključile mogućnost sabotaže.

Nekoliko sati nakon eksplozije, na TV snimcima videla su se tela prekrivena belim čaršavima raštrkana po obroncima spaljenog brda u pomorskoj bazi Evangelos Florakis, na južnoj obali Kipra. Ambulantna kola prevezla su oko 60 povredjenih u bolnice u Larnaki i glavnom gradu Nikoziji.

Predsednik Dimitris Kristofias zatražio je od ministra odbrane Kostasa Papakostasa i komandanta Nacionalne garde Petrosa Tsalikidesa da ostanu na položajima dok im ne bude imenovana zamena.

Municiju koja je eksplodirala zaplenila je američka mornarica januara 2009. godine na jednom teretnom brodu koji je iz Irana plovio za Siriju.

Ta pošiljka kršila je mandat UN-a kojim se zabranjuje Iranu da izvozi oružje.

XS
SM
MD
LG