Linkovi

Kipar izbegao finansijski kolaps


Kiparski ministar finansija Mihalis Saris objavljuje u Briselu postizanje dogovora za rešavanje kiparske finansijske krize

U zamenu za paket pomoći od 10 milijardi evra Kipar je pristao da smanji svoj bankarski sektor i sprovede druge potrebne reforme

Kiparska noćna mora je, barem za sada, okončana nakon maratonskog sastanka ministara finansija eurozone proteklog vikenda. Dogovoreno je slanje 10 milijardi evra Nikoziji, gdje će samo dvije najveće banke pretrpjeti hirurški zahvat. Biće spašeni ulozi malih ulagača, dok će najveći, medju kojima je znatan broj ruskih tajkuna, svojim štednim ulozima zajedno namiriti nedostajuću svotu od više od 4 milijarde evra.

Tek par sati pred istek roka koji je postavila Evropska cenalna banka, nadjeno je rješenje za dramatičnu kiparsku situaciju. Cijena koju će Nikozija da platiti za 10 milijardi evra evropske i medjunarodne finansijske podrške je ukidanje jedne od najvećih kiparskih banaka, Laiki, kao i "filtriranje" nacionalne banke, koje zajedno čuvaju gotovo polovinu cijele štednje u zemlji. Zdravi dio Laikija, zajedno sa ulozima ispod 100 hiljada evra, biće pridužen Nacionalnoj banci, dok će se 4,2 miljarde evra za pokrivanje nacionalnog budžeta namiriti od onih koji su u toj i kiparskoj nacionalnoj banci čuvali svote koje premašuju 100 hiljada evra, što će reći, u najvećem broju slučajeva, sa računa brojnih ruskih tajkuna.

"Euro grupa je postigla sporazum sa kiparskim vlastima o ključnim elementima, neophodnim za makroekonomski program. Svi već znate, bio je iznimno težak put do ove tačke, ali sada je taj sporazum postignut i podržan je od svih država eurozone, kao i od ključnih finansijskih institucija", rekao je šef eurogrupe Jeren Dijesblom.

"Okončan je dugi period neizvjesnosti i nesigurnosti za kiparsku ekonomiju. Vjerujem da smo izbjegli mogućnost bankrota i da smo otvorili perspektive za buduće generacije", izjavio je kiparski ministar finansija, Mihalis Saris.

Kiparskoj ekonomiji treba ozdravljenje, složili su se svi ministri finansija, odbijajući ranije da novac evropskih poreskih obveznika šalju tamo gdje se, za razliku od ostatka Evrope, živi od niskih taksi. Zbog toga preglomazni i po mnogo čemu sumnjivi bankarski sistem Kipra mora postati prošlost. Cijena za to je visoka, ali sada je barem dogovoreno da je ne plaćaju štediše koje su u bankama držali svote niže od 100 hiljada evra.

"Doći će do smanjenja bankarskog sektora, koji bi do 2018. trebalo da bude na evropskom prosjeku. Želim naglasiti da dogovorene mjere neće ugroziti uloge ispod 100 hiljada evra. O tome ne smije biti dvoumljenja. Danas smo naglasili važnost garancija za te depozite od strane EU", reko je Dijesblom.

Medjutim, još uvijek nema detalja plana, kao što nije ni poznato kada će se ponovo otvoriti kiparske banke, što pogoduje nastavku panike kakvu obični Kiprani osjećaju ovih dana. Kiparski parlament je tokom vikenda glasao za mjere i set zakona koji otvaraju prostor za sporazum sa Briselom i finansijskim institucijama, što bi, uz
neophodnu potvrdu parlamenata Njemačke, Holandije i Finske, trebalo
omogućiti da odobrene milijarde krenu ka Kipru početkom maja.

Želeći smiriti situaciju u zemlji, evropski zvaničnici poručuju:

"Komisija će učiniti sve moguće da umanji socijalne posljedice ovog ekonomskog šoka, pomogne da se zaštite najosjetljivije socijalne kategorije ljudi. Kipar je dio evropske porodice i Evropljani će da pomognu Kipranima", rekao je evropski komesar za finanijse, Oli Ren.

Ipak, svima je jasno da to neće biti ni brzo ni lako. Proteklog vikenda je načinjen tek prvi korak prema ozdravljenju kiparske ekonomije. Jasno je, takodje, da je kiparska kriza pokrenula brojna politička i strateška pitanja, prije svega, odnosa Brisela sa
Moskovom, koja je voljna pomoći, ali tek nakon što se postigne unutar evropski sporazum. Mnogi u Briselu ukazuju da je ta priča tek počela, s obzirom da velike energetske kompanije iz Rusije ne kriju zainteresiranost za zalihe gasa kakve kriju kiparske vode. Kao i uvijek, značaj priče prevazlazi okvire njenog povoda i vodiće, sasvim sigurno, do novih nastavaka.
XS
SM
MD
LG