Linkovi

Napadi na Gugl podstiču brigu o bezbednosti interneta


Prizor sa nedavnih demonstracija na univerzitetu Stanford u prilog slobode na internetu
Prizor sa nedavnih demonstracija na univerzitetu Stanford u prilog slobode na internetu

Moderna tehnologija sve više je deo svakodnevnice. Ljudi širom sveta komuniciraju i obavljaju svakodnevne poslove preko interneta. Zločinci i špijuni ranije su uglavnom pokušavali da otkriju nacionalne vojne i privredne tajne. Ali to se promenilo.

Direktor Federalnog istražnog biroa, Robert Maler, kaže da su se ciljevi proširili.

Direktor FBI, Robert Maler
Direktor FBI, Robert Maler

"Kako se svetska privreda sve više integriše, mnogi napadi usmeravaju se na ekonomske i nedržavne ciljeve, kao što je nedavni napad na Gugl. Privatni sektor je sada podložan napadima kao svi drugi, a šteta može da bude ogromna," rekao je Maler.

Prošlog decembra, stručnjaci Gugla otkrili su veoma sofisticiran napad koji je poticao iz Kine, a bio usmeren ka intelektualnoj svojini kompanije. Još 20 kompanija - Jahu, proizvođač oružja Nortrop Graman i drugi - takođe su bili izloženi riziku.

Direktor Udruženja za bezbednost interneta, Lari Klinton, kaže da su ti rizici ogromni.

"U sajber svetu, sve inicijative idu u prilog napadačima. Napadi su relativno jeftini, relativno lako se izvode, a vrednost plena je ogromna. Šanse da vas uhvate vrlo su male," kaže Klinton.

Klinton kaže da sa gotovo neograničenim brojem meta i odbranom koja zaostaje više generacija, napadi na internetu mogu da nanesu ogromnu štetu.

"Situacija je krajnje ozbiljna. Prošle godine američke kompanije su izgubile verovatno bilion dolara u intelektualnoj svojini, a još milijarde u gubicima zbog blokiranih sajtova, neefikasnosti itd," kaže Klinton.

V.D. direktora Tima za kompjutersku spremnost, pri američkom Sekretarijatu za unutrašnju bezbednost, Rendi Vikers, kaže da je najgore to što je teško utvrditi odakle potiče napad na internetu.

"Pošto u svakom događaju na internetu učestvuju mnoge tačke u mreži, teško je reći da on potiče baš sa određene adrese, kompjutera, servera, internet sajta ili da samo određeni entitet ima tu tehnološku mogućnost," kaže Vikers.

On dodaje da je namera predstavlja ključni otisak koji napadač ostavlja za sobom.

"Pokušavamo da analiziramo tu vrstu otisaka kako bi nas odveli do počinioca, ali to je teško i vraća nas na pitanje: šta je bila namera? Aktivnost hakera, neke države, teroriste ili pojedinca, koji pokušava da dokaže da može nešto da uradi," kaže Vikers.

Pretsednik Barak Obama je označio bezbednost interneta jednim od najviših prioriteta svoje administracije, a te napade svrstao rame uz rame sa nuklearnim i drugim oružjima masovnog uništenja.

Prošle godine imenovao je direktora za bezbednost interneta da nadgleda čitavu nacionalnu mrežu - od sistema za kontrolu letenja do načina na koji Amerikanci plaćaju račune.

Lari Klinton kaže da je inicijativa ključ za poboljšanje bezbednosti sajber prostora.

"Čitava javnost i svaki pojedinac imali bi korist ako bismo snažno pojačali bezbednost jer, čak ako činim sve da obezbedim svoj sistem, ako je on u interakciji sa sistemom koji nije bezbedan, napadač preko tog sistema može da upadne u moj sistem," kaže Klinton.

Klinton dodaje da je jedan od načina za poboljšanje bezbednosti podsticanje malih kompanija da ulažu više u sopstvenu zaštitu od napada. Kako on i drugi stručnjaci ističu, bezbednost interneta je onolika koliko je bezbedna najslabija karika u tom lancu.

U sledećem nastavku: značaj slobode razmene informacija u sajber prostoru

XS
SM
MD
LG