Linkovi

Oslobađanje političkih zatvorenika u Kubi


Rimokatolička crkva u Kubi je protekle nedelje objavila da je komunistička vlada pristala da oslobodi 52 politička zatvorenika. Petorica su oslobodjena danas, i upućena u Španiju, dok će preostalih 47 biti oslobođeno narednih meseci. Španski ministar inostranih poslova je izjavio da oslobađanje političkih zatvorenika predstavlja otvaranje „nove ere“ u Kubi. Politički analitičari različito reaguju na mogućnost da ova odluka utuče na američko-kubanske odnose.

Za mnoge porodice u Kubi, najava oslobađanja zatvorenika je odgovor na molitve. Jedan od zatvorenika je i Oskar Elijas Bisket, suprug Else Morehon.

Mislim da će me to promeniti. Poboljšaće mi emocionalno stanje. Osećam se kompletno kao žena, kao supruga i kao profesionalac, ali odvajanje od njega mi je veoma teško“, kaže Elsa.

To će biti oslobađanje najvećeg broja kubanskih zatvorenika posle mnogo godina. Piter Hakim, iz organizacije Inter-američki dijalog, kaže da je oprezni optimista.

Uvek je pogrešno očekivati previše, čitati previše, u vezi sa svim što se događa u Kubi, jer smo se mnogo puta razočarali. Otvaranje na desnu stranu ispada da je zatvaranje na levoj, a otvaranje danas može sutra da se pretvoriu represiju.“

Ulica u Havani
Ulica u Havani

Međutim Filip Piters, iz Leksingtonškog instituta, kaže da spremnost vlade da započne dijalog sa Katoličkom crkvom pokazuje da se stvari u Kubi polako menjaju.

Izvesno je da se u Kubi sada događa nešto sasvim novo. To ne rešava probleme sa ljudskim pravima u Kubi, ali je veoma pozitivno.“

Mnogi Amerikanci u poslovnoj zajednici se nadaju da će oslobađanje zatvorenika navesti američke zakonodavce da ukinu višedecenijsku blokadu i ograničenja na putovanje.

Rekao bih da su ljudi sada spremniji nego ranije da počnu da eksperimentišu, da počnu da pokušavaju da prevaziđu ovu 50 godina staru politiku koja ne izlgleda da donosi velike rezultate“, navodi Piter Hakim iz inter-američkog dijaloga.

Američki Predstavnički dom razmatra zakonski predlog da se američkim državljanima ukine zabrana putovanja u Kubu. Patrik Kilbrajd iz američke Trgovinske komore, podržava takav zakonski predlog i priželjkuje da zakonodavci ukinu embargo.

Tvrdim da je embargo napravio Fidela Kastra mučenikom i pomogao da se komunistički režim održi, jer je on bio zgodno žrtveno jagnje za sever.“

Ipak, Piter Hakim kaže da oni koji podržavaju embargo ukazuju na kršenje ljudskih prava u Kubi i autoritarnu vlast.

Sjedinjene Države ističu demokratiju kao jednu od svojih primarnih vrlina. Zbog čega bismo na neki način nagrađivali Kubu?“

Kuba tvrdi da nema političke zatvorenike, nego samo „plaćenike“ za koje Havana kaže da rade za Sjedinjene Države. Američka državna sekretarka Hilari Klinton je pozitivno reagovala na vest o oslobađanju zatvorenika, ali nije pominjala embargo.

„Mi to pozdravljamo. Mislimo da je to pozitivan znak. To je nešto sa čime se kasni, ali je svejedno dobrodošlo.

Amerikanci koji imaju veze s Kubom će posmatrati situaciju, da vide da li će Bela kuća preduzeti korake ka poboljšanju odnosa sa Kubom.

XS
SM
MD
LG