Linkovi

Uhapšen Ivo Sanader


Ivo Sanader bio je premijer Hrvatske od 2003. do 2009. godine
Ivo Sanader bio je premijer Hrvatske od 2003. do 2009. godine

Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader, koji je optužen za korupciju, uhapšen je u Austriji.

Hrvatska državna televizija objavila je da je Sanader uhapšen samo nekoliko sati pošto je za njim raspisana međunarodna poternica, te da mu je istražni sudija u Salcburgu odredio jednomesečni pritvor. Kako javlja HTV, Sanader je uhapšen nešto pre 16 časova po lokalnom vremenu, na osnovu medjunarodne poternice, kod tunela na autoputu u pokrajini Salcburg.

Nekoliko hrvatskih medija, uključujući i Hrvatsku televiziju, pozivajući se na neslužbene izvore, javljaju da je Sanader planirao da dodje do Minhena, a odatle avionom odleti za Sjedinjene Države.

Američki ambasador u Hrvatskoj Džejms Foli nacionalnoj televiziji TV Nova nije želio da potvrdi, niti opovrgne, da su SAD pokrenule postupak suspenzije vize bivšem premijeru Sanaderu.

Hrvatska vlada saopštila je da se Sanader traži zbog navodnog učešća u kriminalnim aktivnostima i zloupotrebe položaja za ličnu finansijsku korist. Antikorupcijske vlasti proveravale su Sanadera zbog navodnih ilegalnih aktivnosti u periodu dok je bio predsednik Vlade, izmedju 2003. i 2009. godine.

XS
SM
MD
LG