Linkovi

Crnjanski (CRTA): Izbori bi mogli da prodube političku krizu u Srbiji


Vukosava Crnjanski, direktorka CRTA-e, na konferenciji za štampu u Medijacentru Beogradu, u Beogradu, 18. jula 2019. (Foto: Medijacentar Beograd)
Vukosava Crnjanski, direktorka CRTA-e, na konferenciji za štampu u Medijacentru Beogradu, u Beogradu, 18. jula 2019. (Foto: Medijacentar Beograd)

Predstojeći izbori mogli bi da prodube krizu demokratije u Srbiji, ocenila je direktorka CRTA-e Vukosava Crnjanski u četvrtak tokom obraćanja Odboru za monitoring Parlamentarne skupštine Saveta Evrope.

"Strahujemo da će rasti broj građana koji ne vide izbore kao put političkih promena i da bi još veći konflikti mogli da ugroze političku stabilnost u Srbiji i regionu", prenela je CRTA u saopštenju reči Vukosave Crnjanski.

Ona je ocenila da je međupartijski dijalog o izbornim uslovima imao ograničen domet i da se ne može očekivati da će izbori 2020. biti sprovedeni na bolji način u odnosu na ranije izbore ukoliko institucije poput tužilaštva, Agencije za borbu protiv korupcije i Regulatornog tela za elektronske medije ne budu značajno unapredile delovanje u zaštiti javnih interesa u toku predizborne kampanje.

"Neravnomerna medijska zastupljenost, funkcionerska kampanja i zloupotreba javnih resursa, te višestruke strategije pritiska na birače, plašimo se, obeležiće i ove izbore", rekla je Crnjanski.

Govoreći o spuštanju cenzusa za ulazak u parlament sa pet na tri odsto, ona je rekla da je očigledno planirano da se cenzus snižava u cilju neutralisanja efekata bojkota, kako bi se obezbedio privid demokratskog karaktera institucija.

"Bez obzira na visinu izbornog praga, mandati će biti osvojeni u spornim izbornim uslovima", rekla je Crnjanski.

Kao primer da su funkcioneri uveliko u kampanji Crnjanski je navela da je premijerka Ane Brnabić, gostujući u emisiji u svojstvu predsednice Vlade, pozvala birače da glasaju za Srpsku naprednu stranku.

XS
SM
MD
LG