Linkovi

Gvozdenović: Mnogo posla do ekološke države


Ministar održivog razvoja i turizma Crne Gore Branimir Gvozdenović govori povodom Dana životne sredine (Autor: Ministarstvo održivog razvoja i turizma)

Crna Gora ima još mnogo posla, ukoliko želi da njen epitet ekološke države dobije svoje puno značenje, ocijenio je ministar održivog razvoja i turizma

Gvozdenović je kazao da Dan životne sredine predstavlja i zaključivanje projekta Podizanje ekološke svijesti, koji je finansirala Evropska unija (EU) i čiji je cilj bio unaprjeđenje razumijevanja, svijesti i odgovornisti za pitanja održivog razvoja i životne sredine.

"Projekat je ojačao i produbio odnose između institucija, građana, organizacija i političkih partija u Crnoj Gori", rekao je Gvozdenović.

Prema njegovim riječima, projekat je promovisao zaštitu životne sredine realizacijom velikog broja aktivnosti, uključujući u njih i najmlađe.

"Jasno je da Crna Gora ima još mnogo posla ukoliko želi da epitet ekološke države dobije svoje puno značenje. Na tom putu imamo pomoć EU, ne samo kroz projekte, već i mnoge druge djelatnosti u kojima su prepoznate potrebe Crne Gore", naveo je Gvozdenović.

Šef Delegacije EU u Podgorici, Mitja Drobnič, kazao je da pitanje zaštite životne sredine treba postaviti u središte donošenja odluka u svim politikama.

"Iskreno vjerujem da je to neophodno uraditi, jer politika zaštite životne sredine ide ruku pod ruku sa ekonomskim razvojem. Vjerujem da je takozvani zeleni rast, dugoročno gledano, naš jedini izlaz iz ekonomske krize", poručio je Drobnič.

On je kazao da je jačanje svijesti javnosti o zaštiti životne sredine važno, jer će dodatno poboljšati uslove života i imidž Crne Gore, što će dalje djelovati kao katalizator za strane investicije, posebno u turizmu. Drobnič je naglasio da se nakon otvaranja pregovora za pristupanje sa Crnom Gorom, pojavila mnogo jača potreba i obaveza podizanja svijesti o zaštiti životne sredine.

"Skrining sastanci koje smo imali u februaru i martu, pokazali su da postoji razumijevanje o izazovima koji predstoje u oblasti politike životne sredine. Ali mora postojati svijest da svako od nas pojedinačno može i mora dati svoj doprinos očuvanju životne sredine", naveo je on.

Na skupu su uručeni sertifikati pobjednicima na konkursu za Eko opštinu i Eko preduzeće, a učesnicima dječjeg literarnog i likovnog konkursa uručene su nagrade.
XS
SM
MD
LG