Linkovi

CG i Srbija zajedno na trećim tržištima


Sastanak ministra ekonomije Crne Gore Vladimira Kavarića i potpredsednika Vlade Srbije Rasima Ljajića u Podgorici (gov.me)
Sastanak ministra ekonomije Crne Gore Vladimira Kavarića i potpredsednika Vlade Srbije Rasima Ljajića u Podgorici (gov.me)

Crna Gora i Srbija će pripremiti Sporazum o zajedničkom nastupu na trećim tržištima saoššteno tokom posete potpredsednika Vlade Srbija Rasima Ljajića Podgorici.

To je dogovoreno na sastanku ministra ekonomije Vladimira Kavarića i potpredsjednika Vlade Srbije i ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Rasima Ljajića, koji je održan u Podgorici.

Na sastanku je istaknuto da zemlje regiona Zapadnog Balkana, iako međusobno konkurentne, treba da udruže svoje snage i time povećaju kvalitet svoje ponude, saopštili su sagovornici.

"Zajednički nastup Crne Gore i Srbije na trećim, udaljenim tržištima u oblasti turizma nedavno je dogovoren i, s obzirom na činjenicu da je Crna Gora jedan od najznačajnijih spoljnotrgovinskih partnera Srbije i jedno od najvažnijih destinacija, potrebno je precizirati sličnu saradnju i u ostalim oblastima", kazao je Ljajić.

Sagovornici sa crnogorske strane saopštili su da je Vlada Crne Gore spremna da razgovara o potpisivanju Sporazuma o zajedničkom nastupu dvije zemlje na trećim tržištima i da pomenuti sporazum treba da se odnosi na sve oblasti za koje je ocijenjeno da postoje komplementarni interesi dvije države, a sa ciljem unapređenja privrednih potencijala i jedne i druge zemlje. Kada je u pitanju prezentacija turističke ponude dvije države, ministari su saglasni:

“Ohrabren sam najavama koje imamo sa prostora Srbije i podrškom koju su Vlada Srbije i Ministarstvo spremni da daju pozivom turistima iz Srbije da posjete Crnu Goru”, rekao je crnogorski ministar Branimir Gvozdenović.

Ljajić je rekao da “turisti iz Crne Gore spadaju među pet najbrojnijih gostiju koji posećuju Srbiju – preko 60 hiljada. Mi želimo da taj broj bude veći”.

Ljajić se osvrnuo i na problem Srbije sa Rusijom kada je u pitanju izvoz jabuka:

Ovo predstavlja upozorenje i sumnju koju moramo da ispitamo. Ne smemo dozvoliti da na bilo koji način bude ugrožen naš izvoz na rusko tržište. Tačno je da je izvoz jabuka u 2014. godini porastao ne za 48% koliko su oni saopštili, nego za 68%. Međutim, mi i dalje imamo trežišne viškove kada su u pitanju jabuke”, kaže Ljajić.

Kavarić i Ljajić ocijenili su bilateralne odnose kao dobre i saglasili se da u narednom periodu saradnju treba intenzivirati.

XS
SM
MD
LG