Linkovi

CG: Rasprava o razrešenju Krivokapića


Poslanici crnogorskog parlamenta od podne raspravljaju o razrješenju predsjednika Skupštine Ranka Krivokapića. Poslanici su prethodno završili raspravu o Predlogu zakona o stvaranju uslova za fer i slobodne izbore i izmjenama u sastavu Vlade, a o sve tri tačke dnevnog reda, rasprava još traje. Glasanje je zakazano za večeras.

Maratonska sjednica Skupština Crne Gore na kojoj se danas raspravljalo o povjerenju predsjedniku Skupštine Ranku Krivokapiću, a prethodnih dana o Sporazumu o fer i slobodnim izborima, te lex specialisu koji pravno reguliše njegovu primjenu danas je protekla u znaku povratka poslanika DPS-a u poslaničke klupe.

Prethodno, oni su bojkotovali sjednicu ili joj u redukovanom broju prisustvovali u znak protesta zbog incidenta koji se desio u petak kada su poslanici DF-a uputili pogrdne povike premijeru Đukanoviću u momentu kada je htio da obrazloži svoj prijedlog za rekonstrukciju Vlade.

DPS kao inicijator današnje rasprave o smjeni Krivokapića nije želio da obrazloži svoj predlog.

Njihovi donedavni koalicioni partneri iz Krivokapićeve SDP stali su u odbranu svog predsjednika tezama da DPS-u nije problem predsjednik parlamenta, već Ranko Krivokapić kao predsjednik SDP-a.

“SDP i Krivokapić svjedoci su mnogih neugodnih nedjela 25 godina. Mi nijesmo vodili politiku rat za mir, nijesmo deportovali Muslimane, nijesmo bili saučesnici ratnih zločina. U tome su učestvovali oni koji su napravili otklon od toga, a koji su preuzeli našu politiku, istakli su poslanici SDP-a."

Oni su DPS optužili i za prodaju KAP-a, Solane, kao i za, kako su rekli, poharu državnih resursa.

Neki poslanici pohvalili su, ipak, Krivokapićev doprinos parlamentarizmu, navodeći da je on nesporan.

Šef kluba SNP-a Aleksandar Damjanović rekao je da oni nikada neće oprostiti koaliciji DPS-SDP na tome šta je SDP uradio sa srpskom crkvom i jezikom, kao i priključenje NATO-u bez odluke parlamenta o tome.

Pohvalio je međutim Krivokapićev doprinos u jačanju nadzorne i kontrolne uloge Skupštine, koja treba, kako je rekao da bude "i batina protiv Vlade".

Rasprava se vodila i u vezi sa većinom potrebnom za smjenu Krivokapića, budući da su iz DPS-a tvrdili da se to može učiniti prostom većinom, dok je drugačije tumačenje glasilo da ga može smijeniti samo većina od ukupnog broja poslanika - ona koja ga je i izabrala na tu funkciju.

DPS i većina poslanika manjinskih partija su inicijativu za razrješenje podnijeli krajem februara, pošto je SDP glasao protiv povjerenja Vladi.

Poslanici su prethodno završili raspravu o Predlogu zakona o stvaranju uslova za fer i slobodne izbore i izmjenama u sastavu Vlade.

Đukanović je parlamentu dostavio Predlog za razrješenje tri i izbor pet članova Vlade, nakon što su mu Građanski pokret URA, Demos i Socijaldemokratska partija predložili konačnu listu kandidata za funkcije koje, shodno Političkom sporazumu, pripadaju opoziciji.

Tri opozicione partije predložile su Miodraga Vujovića za potpredsjednika Vlade, a za ministre poljoprivrede, finansija, unutrašnjih poslova i rada i socijalnog staranja Milenka Popovića, Raška Konjevića, Gorana Danilovića i Borisa Marića.

XS
SM
MD
LG