Linkovi

Skupština CG sledeće nedelje o ratifikaciji Protokola


U Podgorici je najavljeno da bi Skupština Crne Gore naredne sedmice mogla usvojiti Predlog zakona o potvrdjivanju Sjevernoatlanskog ugovora. Za to vrijeme, u nekim crnogorskim gradovima najavljuju se novi antiNATO protesti

Skupština Crne Gore će naredne sedmice usvojiti Predlog zakona o potvrdjivanju Sjevernoatlanskog ugovora, a u naredna dva dana biće utvrđen tačan datum kada će se pred poslanicima naći Vladin predlog.

Rukovodstvo parlamenta, naime, “zbog istorijske važnosti tog čina” planira da ovu odluku donese na posebnoj sjednici i u svečanoj atmosferi, dok antiNATO mediji tvrde da bi najavljena odluka parlamenta, bez konsultovanja volje naroda, mogla izazvati građanske proteste sa katastrofalnim posljedicama.

No, prvi čovjek vladajućeg DPS-a Milo Đukanović smatra da su protivnici NATO-a brzom integracijom Crne Gore dobili jasnu poruku:

"To je poruka protivnicima NATO-a, posebno onima koji ovdje interpretiraju tu politiku otpora širenju Alijanse. Riječ je, u najboljem slučaju, o avanturistima, o mešetarima, o nacionalističkim opsjenarima koji misle da je dovoljno obući majicu sa likom Donalda Trampa da bi na taj način obezbijedili da SAD stanu iza njihovih anticivilizacijskih projekata", istakao je Đukanović.

Podsjetimo, Vlada je 13. aprila usvojila Predlog zakona о potvrđivanju Sjevernoatlanskog ugovora, uz obrazloženje da će članstvo Crne Gore u Alijansi “na najcjelishodniji i ekonomski najopravdaniji način da zaštiti njene nacionalne i bezbjednosne interese”.

Ni donedavni premijer Đukanović, baš kao ni predstavnici Vlade, ne smatraju da je Crna Gora poligon za suprotstavljene interese SAD-a i Rusije:

"Ubijeđen sam da Crna Gora nije predmet takvog interesovanja iz Moskve, kao što se to ponekad učini nekome u Crnoj Gori. Dakle, riječ je o tome da je Rusija sada u jednom političkom fajtovanju sa EU i NATO i da se Crna Gora samo našla na toj liniji fronta između Istoka i Zapada u vrlo zaoštrenim uslovima.

Mislim da je važno da smo pokazali odlučnost i snagu svoje vizije da slijedimo put koji smo odabrali, da prije svega slijedimo ono što smo prepoznali kao svoje nacionalne interese i istovremeno smo pokazali snagu da odbranimo te interese. Pa makar se našli na udaru tako velike i moćne sile kao što je Rusija", kaže bivši premijer.

Na sjednici Skupštine, koja će se, prema navodima medija, održati između 25. i 28. aprila, u poslaničkim klupama naći će se, osim predstavnika tijesne vladajuće većine i četiri poslnika opozicione SDP koji će podržati ulazak Crne Gore u NATO.

Do tada, protivnici crnogorskog članstva Crne Gore u Alijansi, koji u svojim medijima najavljuju destabilizaciju ne samo političkih prilika u državi, najavili su seriju protesta,. Prvi, već za sjutra u Nikšiću, na kome će, kako je najavljeno, učestvovati i veterani rata iz 1999. godine, te vojni penzioneri i rezervisti bivše VJ. Njihov jedini argument kojim pozivaju građane, tiče se vojne intervencije iz te godine i – kako navode- “strahota koje smo prošli, čekajući bombe od naših novih prijatelja”.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG