Linkovi

"Crna Gora dosljedna cilju - članstvu u EU"


Crnogorski premijer Milo Đukanović u Skupštini Crne Gore (gov.me)

Crnogorska Vlada će, bez obzira na ishod britanskog referenduma, ostati dosljedna svojim unutrašnjim i vanjskopolitičkim ciljevima, a članstvo u Evropskoj uniji je jedan od njih, poručio je premijer Milo Đukanović na Premijerskom satu u Skupštini Crne Gore

On je danas u parlamentu, na Premijerskom satu, odgovarao na pitanja predstavnika poslaničkih klubova. Poslanik Demokratkog fronta, Andrija Mandić pitao je Đukanovića kako će se ponašati Vlada izbornog povjerenja nakon što je Velika Britanija odlučila na napusti EU. Đukanović je kazao da će Vlada Crne Gore ostati dosljedna svojim ciljevima.

„Crnogorska Vlada će, bez obzira na ishod britanskog referenduma i većinsku odluku britanskog naroda koju bezuslovno poštujemo, ostati dosljedna svojim unutrašnjim i vanjskopolitičkim ciljevima, a članstvo u EU je jedan od njih“, naglasio je on.

Kako je kazao, neupitna je obaveza države da, kroz proces evropske integracije i suštinskih reformi, učvrsti stabilnost i izgradi slobodnije i bogatije društvo, stvarajući uslove za unaprjeđenje kvaliteta života u njoj.

„Podstrek nam daje visoka, najčešće dvotrećinska podrška javnosti procesu pristupanja Crne Gore EU“, dodao je Đukanović.

On je podsjetio da je Crna Gora otvorila 22, a pred otvaranjem je još najmanje dva nova poglavlja.

Đukanović je rekao da će narednih dana sa evropskim partnerima razgovarati o dinamici procesa u kojem je, kako je kazao, Crna Gora dosta odmakla.

Lider smo evropskih integracija u regionu, a efekti sprovedenih reformi čine da je Crna Gora prepoznata kao pouzdan partner međunarodne zajednice, vrijedan i odgovoran promoter evropskog sistema vrijednosti zapadnog Balkana“, naveo je on.

Premijer Milo Đukanović objasnio je da Crna Gora ima značajne resurse i da ako ih dobro valorizuje može da se poredi sa Monte Karlom ili San Tropeom.

"Po prirodnim potencijalima ne zaostajemo za tim destinacijama, dok je za ostalo potrebno znanje i vrijeme", kazao je premijer danas na premijerskom satu.

Njega je lider SDP-a Ranko Krovokapić pitao na čemu temelji tvrdnju da Crna Gora može stati rame uz rame sa Monte Karlom, što je premijer nedavno izjavio u Herceg Novom.

"Važno je imati jasnu projekciju potencijala koji imamo i nepokolebljivu viziju da to dostignemo. Podsjetio bih da nije premijer pozicirao Crnu Goru sa Monte Karlom, već su to radili ugledni strani mediji", kazao je Đukanović.

Krivokapić je ocijenio da treba biti dobro van realnosti i izgubiti kompas u politici, pa izjaviti ono što je Đukanović izjavio u Herceg Novom. Dodao je da Monte Karlo nema duga, da ima mali broj nezaposlenih i više industrije od Crne Gore.

XS
SM
MD
LG