Linkovi

Đukanović: Moguće smanjenje PDV-a


Premijer Milo Đukanović na sastanku Američke privredne komore u Crnoj Gori (rtcg.me)
Premijer Milo Đukanović na sastanku Američke privredne komore u Crnoj Gori (rtcg.me)

Vlada Crne Gore, u cilju podizanja konkurentnosti poslovnog ambijenta, razmatra za naredni period mogućnosti smanjenja stope poreza na dodatu vrijednost, posebno u turizmu, najavio je premijer Milo Đukanović.

Đukanović je kazao da je informacija o mogućnosti smanjenja stope PDV-a kapitalno važna za ljude koji se bave biznisom, kao i da se najintezinvije radi na smanjenju stope PDV-a za turizam.

„Naredne godine krizni porez nestaje, pri čemu se vraća na stopu od devet odsto, koliko iznosi redovno oporezivanje. Nema daljeg pomjeranja poreza na gore. Idemo sa stvaranjem uslova za ozbiljno razmatranje mogućnosti da dalje obaramo poreske stope u cilju podizanja konkurenosti našeg poslovnog ambijenta“, rekao je Đukanović na poslovnom ručku Američke privredne komore u Crnoj Gori (AmCham).

On je naveo da se razmatra i mogućnost subvencioranja kamatne stope za tri do četiri odsto za investitore koji grade hotele najviše kategorije u Crnoj Gori.

Premijer kaže i da Vlada radi na obezbjeđivanju povoljnijeg pristupa preduzeća finansiranju, očuvanju stabilne predvidive poreske politike uz sprovođenje ostalih strukturnih reformi.

„Radi se na unaprijeđenju procesa izdavanja građevinskih dozvola, povećanoj efikasnosti rada katastra, kao i pojednostavljenim administrativnim procedurama. Reformnim mjerama na tržištu rada kroz povećanje njegove fleksibilnosti očekujemo smanjenje neformalne zaposlenosti i smanjenje fiktivne nezaposlenosti i izdataka za socijalna davanja i reforme u oblasti zdravstva i obrazovanja“, precizirao je Đukanović.

On je ocijenio da će Crna Gora i u narednoj deceniji biti najdinamičnija ekonomija na Balkanu.

„Crna Gora posljednjih deset godina ima konstantan i optimističan ekonomski rast, sa prosječnom godišnjom stopom od 3,2 odsto, koji se u dobroj mjeri ostvaruje prilivom stranih direktnih investicija (SDI)“, rekao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, prosječno godišnje učešće SDI od 19 odsto u bruto domaćem proizvodu govori da je dosta dobrog napravljeno na planu stabilnosti i konkurentnosti poslovnog ambijenta.

Američki ambasador u Podgorici, Margaret Ann Uyehara, rekla je da Crna Gora i Sjedinjene Američke Države imaju zajedničke ciljeve da unaprijede ekonomsku saradnju između dvije države. Ona smatra da će više investicija iz SAD-a, ali i stranih direktnih, unaprijediti poslovnu sredinu u Crnoj Gori.

No, kako je kazala, američke kompanije se u Crnoj Gori suočavaju sa nedostatkom dozvola, birokratijom i nedostatkom razumijevanja kako posao funkcioniše, zbog čega su veoma nezadovoljni i frustrirani.

Formalni uslovi biće ispunjeni do kraja proljeća 2017

Premijer Milo Đukanović rekao je očekuje da bi Crna Gora do kraja proljeća naredne godine mogla da ima ispunjene sve formalne uslove za članstvo u NATO.

Đukanović je kazao da je Crna Gora 2015. godine, sticanjem pozivnice u NATO-u, napravila važan strateški iskorak na planu evratlantskih integracija.

On je rekao da očekuje da će Crna Gora 19. maja sa ostalim članicam NATO-a potpisati protokol o pristupanju.

Đukanović je kazao da Crna Gora na taj način počinje da radi za stolom članica NATO uključujući i samit u Vrašavi, i podsjetio da nakon potpisnog pristupnog pregovora preostaje njegova ratifikacija.

Kako je naveo, uobičajeno je da ta procedura traje oko godinu. »Moje očekivanje je da bismo do kraja proljeća naredne godine imati ispunjene sve formalne uslove za crnogorsko člantvo u NATO, rekao je Đukanović na poslovnom ručku američke Privredne komore u Crnoj Gori.

On je istakao da je mnogo urađeno na planu evroatlanskih inegracija, da je Crna Gora otvorila 22 pregovarčka poglavlja i da je spremna da otvori osam poglavlja.

„Mislim da će najveći broj njih, ako ne i sva, biti otvorena ove godine, dio njih tokom holandskog predsjedavanja do kraja juna", rekao je Đukanović.

XS
SM
MD
LG