Linkovi

NATO posvećen politici otvorenih vrata


Crnogorski premijer Milo Đukanović govori na To Be Secure Forumu u Budvi
Crnogorski premijer Milo Đukanović govori na To Be Secure Forumu u Budvi

Zvaničnik NATO-a, Ted Vajtsajd, nada se brzom članstvu država regiona, dok je premijer Milo Đukanović poručio da je ovo veliki momenat za Crnu Goru u iščekivanju poziva alijanse

NATO ostaje posvećen politici otvorenih vrata, poručeno je na otvaranju 2BS (To be Secure) Foruma u Budvi i ocijenjeno da na Balkanu, kad je u pitanju bezbjednost, nema i ne može biti opuštanja.

Pomoćnik generalnog sekretara NATO-a za javnu diplomatiju, Ted Vajtsajd, ukazao je na značaj održavanje Foruma u Crnoj Gori za region, navodeći da je to okupljanje pokazatelj energije i liderstva koje Crna Gora ima u regionu. Vajtsajd je naglasio važnost zadatka Alijanse da obezbijedi sigurnost.

"Važno je za budućnost svih da oblikujemo naš bezbjednosni sistem. Svjedoci smo kršenja međunarodnog humanitarnog prava, nalazimo se pred opasnošću od terorizma, kao i širenje uticaja Islamske države."

Vajtsajd je objasnio da se NATO prilagođava novim izazovima, navodeći da je taj proces trajan, te da ostaje posvećen zapadnom Balkanu. On se, kako je rekao, nada brzom članstvu u Alijansi država regiona, navodeći da su svi upoznati sa prošlošću Balkana. Članstvo, kako je objasnio Vajtsajd, dovodi do ekonomskog prosperiteta i izvjesne budućnosti država regiona.

Premijer Crne Gore, Milo Đukanović, naglasio je značaj održavanja 2BS Foruma u Budvi u svijetlu evroatlanstskih integracija Crne Gore.

„Ovo je veliki momenat za Crnu Goru u iščekivanju poziva za članstvo“, rekao je on, ukazujući na bezbjednosne rizike koji se dešavaju globalno, ali i u regionu.

Region se, kako je naveo, stalno suočava sa pojavama koje tinjaju i, s vremena na vrijeme, izbijaju na površinu. Đukanović je podsjetio na posljednja dešavanja u Makedoniji, navodeći da „nema i ne može biti opuštanja kada je u pitanju bezbjednost na Balkanu“.

„Bezbjednosne prijetnje, gdje god da su, naš su zajednički problem i mogu se rješavati samo udruženim snagama“, rekao je on.

Država kao što je Crna Gora, kako je objasnio, može biti sigurna samo kao članica evroatlantskih struktura. Poziv bi, kako je kazao, podstakao državu na dalji trud i napredak. Bez pune integracije regiona u evropske i evroatlantske, ocijenio je Đukanović, bezbjednosna slika Evrope ne bi bila potpuna.

Američka ambasadorka, Margaret En Uehara, rekla je da je Crna Gora na raskršću i na, kako je navela, lijepom putu da postane članica NATO-a.

„Crna Gora je od dobijanja nezavisnosti napravila velike korake“, kazala je ona, navodeći da je Crna Gora već doprinosi pružanju kolektivne bezbjednosti.

Ona je rekla da NATO mora gledati unutrašnje reforme, podsjećajući da je za Alijansu ključna i vladavina prava. Kako je navela, građani moraju imati povjerenja u političare. Uehara je navela da je podrška javnosti važna da bi NATO mogao da pozove Crnu Goru, zbog toga je, kako je kazala, bitno da građani budu upoznati sa prednostima.

„Vlada Sjedinjenih Američkih Država je uz vas“, poručila je ona, navodeći da će ovo biti naporno ljeto za Crnu Goru.

XS
SM
MD
LG