Linkovi

Lukšić: EU pred ozbiljnim izazovima


Crnogorski šef diplomatije Igor Lukšić govori na konferenciji "Zapadni Balkan na raskrsnici" (Biro)

"Crna Gora, kao jedna od najstarijih evropskih država, nalazi za pravo, a i obavezu, da bude punopravni član EU", poručio crnogorski šef diplomatije Igor Lukšić

Pristupanje Hrvatske Evropskoj uniji i uspješan pregovarački put Crne Gore pokazuju da, i pored krize, mogu biti dostignuti nikada zahtjevniji uslovi za članstvo i da je perspektiva proširenja otvorena, ocijenjeno je na konferenciji Zapadni Balkan na raskrsnici.

Konferenciju Zapadni Balkan na raskrsnici: Izazovi evropskih integracija u doba krize, organizovali su Austrijsko-francuski centar za približavanje u Evropi (AFC), u saradnji sa Saveznim ministarstvom za evropske i međunarodne poslove Austrije, francuskim Ministarstvom spoljnjih poslova, Ministarstvom vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore i Centrom za građansko obrazovanje.

Predstavnici Austrijsko-francuskog centra kazali su da je ta organizacija posebno okrenuta regionu Jugoistočne Evrope, u kojem se dešavaju prelomni događaji, kao što su hrvatsko pristupanje Evropskoj uniji, uspješan put Crne Gore kao i, kako je rečeno, istorijski sporazum između Beograda i Prištine.

Ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić rekao je da se vizija Roberta Šumana, realizovana kroz najuspješniji projekat u istoriji Evrope - stvaranje EU, nalazi pred jednim od ozbiljnijih izazova u svojoj istoriji.

"Dimenzija aktuelne krize nije samo ekonomska. Riječ je o krizi povjerenja u Evropu kao političkom projektu. U doba krize, sumnje rastu. Stepen povjerenja u EU, među građanima, bilježi drastičan pad posljednjih godina", naveo je on.

Prema riječima Lukšića, nerijetko se čuju poruke koje bi naivne mogle navesti na strah od kraja Evropske unije. ‘Međutim, projekat utemeljen na zdravim osnovama, rezistentan je po pravilu stvari i na malo ozbiljnije izazove od ovog sa kojim se trenutno suočava’.

"Crna Gora, kao jedna od najstarijih evropskih država, nalazi za pravo, a i obavezu, da bude punopravni član EU i pridruži se ovom značajnom, ako ne i najznačajnijem projektu nakon Drugog svjetskog rata. Svjesni specifične težine obaveze usvajanja evropskih kriterijuma i principa, spremni smo, u granicama svojih kapaciteta, istrajati na tom putu", kazao je on.

Lukšić je naveo da je nedvosmislen značaj poruke da su vrata Unije otvorena i da se nije odustalo od objedinjavanja Evrope.

"Put koji je pred nama, ima mnogo uspona i padina, krivina i pravina. Oprezno, odmjereno i odgovorno, vođeni od strane vas, dragi prijatelji u EU, u dogledno vrijeme, stići ćemo na cilj. I dati svoj skromni doprinos ideji, koliko lijepoj, toliko i zahtjevnoj, zvanoj EU", zaključio je Lukšić.

Crna Gora, dodao je Lukšić, ‘nema ni trunke straha da li će izaći u susret izazovima na putu ka EU.
XS
SM
MD
LG