Linkovi

Sporno snabdevanje KAP-a strujom


Kombinat aluminijuma Podgorica od prošle godine za struju ne izdvaja ni cent iako je pojedinačno najveći potrošač

Kombinat aluminijuma iz Podgorice, najveći potrošač električne energije u Crnoj Gori, istovremeno je i najveći dužnik. Od februaar, Kombinat neovlašćeno uzima struju iz evropske interkonekcije zbog čega će predstavnik Crnogorskog elektroprenosa morati da podnese raport Briselu

Kombinat aluminijuma Podgorica od prošle godine za struju ne izdvaja ni cent iako je pojedinačno najveći potrošač i uzročnik debalansa u crnogorskom elektroenergetskom sistemu. Dug KAP-a za potrošenu električnu energiju iznosi nevjerovatnih 70 miliona EUR.

U međuvremenu, ruski vlasnici su se odlučili na drugačiji metod snabdbijevanja strujom, pa je već nekoliko mjeseci, bez bilo čije saglasnosti uzimaju iz evropske interkonekcije. Zbog toga će predstavnik Crnogorskog elektroprenosa, odnosno Nacionalnog dispečerskog centra podnijeti raport u Briselu zbog neovlašćenog uzimanja struje od 22. februara.

Iz CGES-a su kazali da je na redovnoj sjednici Komiteta za operativno upravljanje i pouzdanost rada po hitnom postupku u dnevni red uvrštena tačka koja se odnosi na neregularan rad crnogorskog energetskog sistema u interkonekciji.

Ozbiljnost poremećaja, koji je prouzrokovan višemjesečnim neregularnim radom KAP-a dosegao je razmjere ugrožavanja kompletne interkonekcije, pa su ostvarene i najpesimističkije verzije upozorenja koja su dobili CGES i odgovorni subjekti u zemlji.

Evropska mreža operatora prenosnih sistema /Europian network transmision sistems operations/ (ENTSO) poslala je CGES-u dopis u kojem, prema pisanju medija, navode da za 50 godina nijesu imali problem kao što imaju sa Crnom Gorom.

U preporukama, Svjetska banka nedavno je podsjetila crnogorsku Vladu da bi aktiviranje državnih garancija koje je dala za Kombinat u iznosu od 118 miliona eura, ‘’moglo biti opterećenje za servisiranje javnog duga".

Predstavnici SB predložili su Vladi zatvaranje KAP-a i saopštili “da bi u sadašnjim okolnostima bilo efklasnije za cijelu ekonomiju da uvozi aluminijum koji bi se koristio kao repromaterijal”. No, u Vladi za to neće ni da čuju.

Mediji navode da će EPCG do 13. juna dnevno isporučivati dodatnih 84 megavata struje, do kada sve uključene strane treba da definišu i potpišu sve potrebne izvršne sporazume kako bi se pronašlo konačno i dugoročno rješenje za snabdijevanje KAP-a električnom energijom.

Predstavnik države u bordu KAP-a, Nebojša Dožić rekao je da će opet tražiti odgađanje izjašnjavanja o predlogu menadžmenta da se zbog nedostatka ugovora o snabdijevanju donese odluka o gašenju ćelija u Elektrolizi, jer očekuje da će u roku koji je postavila Elektroprivreda biti postignut dogovor i rješenje sa EPCG o novom ugovoru o snabdijevanju KAP-a strujom.
XS
SM
MD
LG