Linkovi

KAP smanjio potrošnju struje


Kombinat aluminijuma Podgorica ispunio je zahtjev Elektroprivrede Crne Gore da smanji potrošnju struje zbog duga od preko 55 miliona EUR.

Kombinat aluminijuma Podgorica ispunio je zahtjev Elektroprivrede Crne Gore da počne da gasi ćelije, odnosno da smanji potrošnju struje sa 124 MWh na 84 MWh, zbog duga od preko 55 miliona EUR. Broj ćelija u Elektrolizi sada je 340 sveden na 240.

Podgorički Kombinat aluminijuma do juče je ugasio preko 100 ćelija i tako smanjio potrošnju struje na na 84 MWh a Crnogorski elektroprenosni sistem, uz pomoć limitatora snage, kontrolisaće potrošnju kompanije.

U slučaju povećanja snage, odnosno povlačenja veće količine električne energije iz sistema Crne Gore, od strane KAP-a, doći će do prekida napajanja te kompanije.

Uz nivo od 84 MWh, što predstavlja polovinu od 160 MWh koliko je KAP trošio prije redukcije potrošnje, KAP bi imao godišnju potrošnju od 750 gigavat sati što odgovara proizvodnim kapacitetima Crne Gore. U takvoj situaciji EPCG ne bi dodatno uvozila skupu energiju iz inostranstva i time bi se smanjili gubici kompanije.

Gašenje ćelija počelo je u četvrtak, a o tome šta ono znači za Kombinat, govorili su lideri Demokratskog fronta koji su danas održali press konferenciju ispred kapije te firme:

Demokratski front će, ukoliko nakon izbora formira vladu, preispitati poslovanje Kombinata aluminijuma, raskinuti ugovore sa ruskim vlasnikom, formirati konzorcijum aluminijumske industrije i hitno izgraditi energetski objekat za potrebe fabrike, rekao je funkcioner DF Branko Radulović.

Izborićemo se zajedno za moderan, konkurentan, profitabilan i ekološki čist KAP, dodao je Radulović.

Član predsjedništva DF-a, Andrija Mandić, kazao da DF ima konkretna rješenja za KAP koja se ne baziraju samo na proizvodnji ingota. Lideri DF saopštili su da KAP u kontiutitetu prodaje aluminijum ispod tržišne cijene, pa je samo u prošloj godini izgubio oko 20 miliona USD ili oko 15 miliona EUR. Oni sumnjaju da će eventualni novi investitor preuzeti dug koji se sada procjenjuje na oko 350 miliona EUR.
XS
SM
MD
LG