Linkovi

Hojt Ji: Crna Gora primer uspeha


Crna Gora je dobar primjer kako mala država, sa ograničenim resursima, može kvalitetno da sprovede reforme i uspije čak i u teškim uslovima, ocijenio je zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a za evropska i evroazijska pitanja Hojt Brajan Ji na sastanku sa predsjednikom Vlade Duškom Markovićem.

Visoki američki zvaničnik Hojt Brajan Ji i crnogorski premijer Duško Marković saglasili su se da je ostvaren napredak na polju vladavine prava i jačanja institucija koje su spremne i sposobne da zaštite državu i njene građane. Ji je kazao da je neophodno nastaviti napore za unaprjeđenje u ovoj oblasti i da će to imati punu podršku SAD.

Govoreći o unutrašnjim političkim prilikama, Marković je istakao da je cilj Vlade jačanje društvene kohezije i u tom kontekstu naglasio značaj aktivnog učešća opozicije u političkom životu. Ponovio je spremnost na konstruktivan dijalog o svim temama u Skupštini Crne Gore.

Ji je iskazao podršku da se rješenje za taj problem nađe kroz dijalog i ustanovljene demokratske institucije.

Vezano za pitanje evroatlantskih integracija, Marković je, kako je saopšteno, istakao da će Crna Gora na proljeće naredne godine, kada se očekuje njeno punopravno članstvo u Alijansi, biti spremna da preuzme obaveze koje to nosi sa sobom, uključujući i budžetska izdavajanja za odbranu.

Informišući sagovornika o procesu ratifikacije Protokola o pristupanju od strane država članica NATO, premijer je izrazio očekivanje da američki Senat ratifikuje Protokol u januaru naredne godine.

Sjedinjene Američke Države nastaviće sa podrškom daljim reformama Crne Gore na njenom putu ka Evropskoj uniji i NATO-u, kazao je Hojt Ji u razgovoru sa šefom diplomatije Srđanom Darmanovićem.

Crnogorski ministar istakao je kontinuiranu podršku Sjedinjenih Država jačanju institucija sistema i demokratskim procesima u Crnoj Gori.

"Posebno je naglasio da su na planu realizacije evroatlantskih ambicija Crne Gore, Vlada i narod SAD bili naš najvažniji oslonac", navodi se u saopštenju objavljenom nakon sastanka.

Ministar je dodao da SAD ostaju strateški partner Crne Gore, u kojoj imaju odgovornog i pouzdanog prijatelja, spremnog da i ubuduće konstruktivno doprinosi zajedničkom sistemu vrijednosti i regionalnoj stabilnosti.

Tokom razgovora sa američkim diplomatom, ministar odbrane Predrag Bošković je zahvalio na sveobuhvatnoj i kontinuiranoj podršci SAD koja je, kako je kazao, evidentna sa svih političkih adresa. On je naglasio da će Crna Gora nastaviti da bude kredibilan saveznik združenim naporima u obezbjeđivanju mira i bezbjednosti, te posvećeno raditi na afirmaciji pozitivne regionalne saradnje.

Bošković i Ji su razmijenili mišljenja i o bezbjednosno-političkoj situaciji u regionu. Crnogorski ministar je iznio stavove o glavnim izazovima i prijetnjama sa kojima je suočen Zapadni Balkan, te naglasio važnost i nezaobilaznu ulogu SAD u nalaženju rješenja i odgovora na prijetnje.

U okviru bilateralne saradnje Crne Gore i SAD, Bošković je naglasio da su SAD glavni crnogorski strateški partner i saveznik koji je u proteklih 10 godina dao najveći doprinos razvoju crnogorskih odbrambenih sposobnosti. Saradnja dvije zemlje, koja se ogleda kroz podršku planiranja i obuke, opremanja i modernizacije Vojske Crne Gore, te zajednički doprinos izgradnji stabilnosti i međunarodne bezbjednosti u svijetu, ocijenjena je kao najvidljiviji primjer odličnih ukupnih bilateralnih odnosa.

XS
SM
MD
LG