Linkovi

Šta je Junker zaista poručio?


Crnogorski premijer Milo Đukanović i predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker tokom susreta u Briselu
Crnogorski premijer Milo Đukanović i predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker tokom susreta u Briselu

Nedavna posjeta crnogorskog premijera Mila Đukanovića Briselu i stavovi o napretku Crne Gore koje je tim povodom izrekao predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker, pod lupom su javnosti u Podgorici.

Mnogi se pitaju pretjeruju li evropski zvaničnici u pohvalama izrečenim na račun Crne Gore

Kada evropski zvaničnici, prilikom posjeta crnogorskih čelnika Briselu, kažu da je Crna Gora šampion evropskih integracija i “uspješna priča” na Balkanu, mnogi u Podgorici sumnjičavo vrte glavom. Da li evropski zvaničnici zaista misle ono što kažu crnogorskim čelnicima, a o čemu crnogorsku javnost uglavnom izvještava Vlada putem svojih saopštenja.

Bivši predsjednički kandidat i poslanik u crnogorskom parlamentu Miodrag Lekić zatražio je i dobio odgovor od Delegaciji EU u Crnoj Gori, koja je uvažila njegov zahtjev da se autentična izjava predsjednika Evropske komisije Žan Klod Junkera, sa susreta sa premijerom Milom Đukanovićem, učini dostupnom crnogorskoj javnosti.

Lekić kaže da je na taj način omogućeno da se sazna prava verzija stavova koje je saopštio Junker, u kojim, tvrdi, nema dva centralna stava iz Vladinog saopštenja:

“Junker nije spominjao rečenicu o impresivnom ekonomskom napretku i stabilnosti javnih finansija Crnoj Gori“, naveo je Lekić u saopštenju.

Na pitanje novinara da li je Đukanović u Briselu zaista dobio pohvale kakve su prezentovane javnosti u Crnoj Gori, odgovorio je i šef Delegacije EU u Crnoj Gori Mitja Drobnič.

"Predsjednik EK je izdao pismeno saopštenje. Pročitajte ga, pa ćete iz njega izvući elemente. On nije rekao da u Crnoj Gori nema problema, nego je upozorio na to što država Crna Gora kao kandidat mora još da učini. To je izjava koja nije bila namijenjena ni opoziciji, ni Vladi, nego državi", objasnio je on.

Sve što je postignuto u Crnoj Gori nije rezultat samo rada Vlade, nego i parlamenta, a u parlamentu sjedi i vlast i opozicija, rekao je Drobnič.

""Te izjave su ponekad vrlo precizne, pa treba obratiti pažnju na sve elemente koji iz njih proizilaze. Sigurno je da treba poznavati razliku između pregovora i procesa evropske integracije", kaže Drobnič.

Lekić je dodao i da se iz verzije EU može konstatovati da je u „lažnom“ saopštenju crnogorske Vlade izostavljena poruka Junckera da će vidljivi rezultati, naročito u oblasti pravosuđa, biti ključni za dalji napredak Crne Gore.

On smatra da je to poruka Evropskoj uniji - da će vrh crnogorske vlasti, po svemu sudeći, nastaviti djelovanje, ne po evropskim kriterijumima i pravilima, već po lokalnim antievropskim, ako treba inaćenjem i otvorenim nipodaštavanjem zaključaka EU, kao što je to bilo u slučaju afere Snimak.

„U demokratskim zemljama, javno ofirani skandal lažnog saopštenja Vlade, kojom se svjesno obmanjuje domaća javnost, uzdrmao bi samu izvršnu vlast i vjerovatno prouzokovao njen pad“, kazao je Lekić.

XS
SM
MD
LG