Linkovi

CG sutra otvara pet poglavlja


Sedište Evropske komisije u Briselu

Crna Gora će sjutra u Briselu otvoriti pet pregovaračkih poglavlja u procesu pristupanja Evropskoj uniji.

To se u Podgorici ocjenjuje kao veliki uspjeh u vremenu kada je politika proširenja u drugom planu.

Pored poglavlja 23 Pravosuđe i temeljna prava i 24 Pravda, sloboda i bezbjednost, Crna Gora će otvoriti i poglavlja 5 Javne nabavke, 6 Privredno pravo i 20 Preduzetništvo i industrijska politika. Crna Gora je 29. juna 2012. godine u Briselu otvorila pristupne pregovore sa Evropskom unijom, a ima status kandidata od 17. decembra 2010. godine. Ocjenjujući crnogorsku državnu politiku kao politiku pune otvorenosti i integracije u EU i NATO, premijer Milo Đukanović je istakao:

“Crna Gora je prešla veoma teške početne dionice na planu integracija. Danas je jedina država koja ima žive pregovore sa Eu, a izvjesno je i prva sljedeća članica NATO. To, sa stanovišta globalnih procesa, sigurno donosi koristi Crnoj Gori, ali to istovremeno, izoštrava sliku svih naših slabosti”.

Izgovora za slabosti više nema- ocijenio je šef crnogorske diplomatije Igor Lukšić i istakao da Crna Gora mora nastaviti da sprovodi ključne reforme:

“Uspješni završetak procesa skrininga, kompletiranje pregovaračke strukture koja uključuje 1300 stručnjaka iz različitih sfera, privremeno zatvaranje dva pregovaračka poglavlja, ali i pripreme sedam novih pregovaračkih pozicija, bile su dominantne aktivnosti tokom ove godine na planu evropskih integracija. Temeljni dio tih napora odnosio se na otvaranje poglavlja 23 i 24, što je fundamentalna osnova novog pregovaračkog procesa koji Crna Gora prva primjenjuje”.

Crna Gora je, dakle, prva država sa kojom se pregovori vode prema novom principu - među prvima će se otvoriti najvažnija poglavlja, 23 Pravosuđe i temeljna prava i 24 Pravda, sloboda i bezbjednost, koja će biti otvorena tokom čitavog pregovaračkog procesa i zatvorena na kraju. Brisel se odlučio za takav pristup kako se ne bi događalo da zemlje ulaze nespremne u Evropsku uniju. Šest mjeseci nakon što su pristupni pregovori proglašeni otvorenima, Crna Gora je 18. decembra 2012. otvorila i odmah zatvorila poglavlje 25 Nauka i istraživanje. Drugo poglavlje koje je otvoreno i odmah zatvoreno 15. aprila 2013. bilo je poglavlje 26 Obrazovanje i kultura.
XS
SM
MD
LG