Linkovi

Crnogorska vina u EU


Tokom šest mjeseci predsjedavanja Letonije Evropskom unijom, na zvaničnim prijemima biće servirana vina iz Crne Gore.

Predsjedavanje neke od evropskih članica EU znači i organizaciju manje formalnih skupova, prijema, kulturnih večeri. Po čemu bi predsjedavanje aktuelne predsjedavajuće, Letonije, bilo drugačije? Pa, recimo, po činjenici što ko god na nekom od letonskih prijema drži čašu vina u rukama, ima u njoj neko od najboljih crnogorskih vina, koja tako idu ispred dugih pregovora i prijema, a njihov prijem garantuje Crnoj Gori jedan kvalitet više jer ako zemlja još nije članica, jeste to jedan od njenih najkvalietnijih proizvoda.

Crnogorska vina su stekla evropsko članstvo, u to nema sumnje- nije ih tamo doveo samo kvalitet, već i zalaganje ministarstva poljoprivrede i ideja koja se rodila.

"Jedan od poteza koje smo napravili nedavno jeste da smo u saradnji sa kolegama iz Letonije promovisali crnogorska vina. Tokom šest mjeseci predsjedavanja EU Letonije, bićemo u prilici da na zvaničnim prijemima serviramo vina iz Crne Gore. Povratne informacije kažu da su svi veoma zadovoljni kvalitetom", rekao je ministar poljoprivrede CG, Petar Ivanović.

"Imajući Crnu Goru uključenu u ovo zajedno sa nama, to je način kako mi želimo da radimo- ne želimo samo da radimo uz nekoga, želimo da radimo sa nekim! Ovo je način da razvijamo naše odnose sa Crnom Gorom i nadamo se vrlo skoro, da ćemo biti u situaciji da vidimo Crnu Goru kao dio evropske porodice", saopštio je predstavnik za medije letonskog predsjedništva, Janis Berzins.

"CG je na putu da postane članica EU, već smo u trećoj godini pregovora i idemo naprijed. U ruci imam čašu vina koja dolazi za vinograda koji je, vjerovali ili ne, najveći u Evropi. Svima vama poziv da uživate u našem doprinosu letonskom predsjedništvu Unije", poručio je ambasador Crne Gore pri EU, Ivan Leković.

Za kraj ove priče o integraciji crnogorskog vina u EU mogli bi sa razlogom napraviti slogan pristupa zemlje evropskim asocijacijama: dobrodošla Crna Goro u EU, vaša vina su već tu!

XS
SM
MD
LG