Linkovi

CG: Članstvo u EU nema alternativu


Nacionalni koordinator za EU Aleksandar Pejović (Foto: Gov.me)
Nacionalni koordinator za EU Aleksandar Pejović (Foto: Gov.me)

Otvaranje novih poglavlja u pregovorima Crne Gore sa Evropskom unijom najbolja je poruka za sve koji su sumnjali da će doći do zastoja proširenja, poručio je nacionalni koordinator za EU, Aleksanadar Pejović, navodeći da za države Zapadnog Balkana ne postoji alternativa Evropskoj uniji.

On je kazao da je pored Crne Gore i Turska otvorila još jedno poglavlje u pregovorila sa EU.

“Na taj način se pokazala poruka da se proširenje nastavlja i da, i pored izvjesnog izlaska jedne velike članice, one zemlje koje to žele imaju mogućnost da postanu dio EU”, kazao je Pejović na brifingu za predstavnike medija.

On je dodao da je sa Samita u Parizu poručeno sa najvišeg vrha da postoji politička podrška proširenju.

“I francuski predsjednik Fransoa Oland i njemačka kancelarka, Angela Merkel su uputili jasne poruke da se proširenje nastavlja, da je Zapadni Balkan u fokusu najvažnijih zemalja EU i da će se u tom pogledu i pored Bregzita proces proširenja nastaviti kada je u pitanju Zapadni Balkan”, rekao je Pejović.

On je podsjetio da su prošle četiri godine od početka pregovora Crne Gore sa EU i da su na tom putu 24 poglavlja otvorena i dva privremeno zatvorena. Rekao je da nije bilo lako otvoriti poglavlja 12 i 13, navodeći da je to razlog što su otvorena u kasnijoj fazi pregovora.

Prema njegovim riječima, kada su u pitanju ostala poglavlja, od ukupno 35, 33 poglavlja se pregovaraju, a dva poslednja su tehničke prirode u kojima nema pravne tekovine i pregovora.

On je rekao da su tri najzahtjevnija poglavlja, Životna sredina, Konkurencija i Ekonomska i monterna unija.”Očekujemo naredne godine otvaranje ovih poglavlja”. Pejović je rekao da, kada se sagleda situacija Crne Gore u odnosu na region, svakako može biti zadovoljan rezultatima u pregovorima sa EU.

“Mislim da država i društvo idu onim temepom kojim mogu. Ovo je veliki posao, mi nismo zemlja koja ima dovoljne administrativne kapacitete i radimo onako kako ne bi išli prehitro već kvalitetno”, kazao je Pejović.

On je dodao da u odnosu na region, niko ovako brzo i kvalitetno nije napredovao u protekle četiri godine. Pejović je podsjetio da u Crnoj Gori dvije trećine građana podržava članstvo u EU.

Kako je naveo, poslednje istraživanje je pokazalo da je podrška ciljevima EU sve više prisutna, a u tom segmetu predstojeći parlamentarni izbori će pokazati i raslojavanje, jer u parlamentu postoje i prvi euroskeptičeni stavovi i dolazi do raslojavanja na partije koje su proevropske i one koje se zalažu za druge opcije.

“Mislim da i pored toga što se javljaju euroskeptični stavovi, Vlada će nastaviti nesmanjenim tempom prema članstvu u EU, posebno nakon učljanjenja u NATO”, ocijenio je Pejović

On je istakao da za države na Zapadnom Balkanu ne postoji alternativa EU.

XS
SM
MD
LG