Linkovi

Pad ekonomske aktivnosti u CG


Bruto domaći proizvod za prošlu godinu iznosi 3.150 milijardi eura i manji je za 85 miliona eura, odnosno za 2,5% u odnosu na 2011. godinu, saopštio je MONSTAT

Opadanje crnogorske ekonomije zabilježeno je zbog smanjenja aktivnosti u prerađivačkoj industriji, poljoprivredi i građevinarstvu. Pad je ostvaren u posljednja dva kvartala prošle godine čime je 2012. Postala druga godina (uz 2009.) u kojoj je crnogorska ekonomija bila u recesiji.

BDP po glavi stanovnika sada iznosi 5.063 eura, saopštio je Monstat. Prema preliminarnim podacima, BDP je u drugom kvartalu ove godine iznosio 773 miliona i zabilježio je rast od 3,4% u odnosu na isti kvartal prošle godine.

Na rast u ovom kvartalu najviše je uticalo povećanje proizvodnje električne energije.
‘Bruto domaći proizvod Crne Gore u drugom kvartalu ove godine je iznosio 773,7 miliona EUR, što je 3,4 odsto više u odnosu na isti period prošle’, pokazali su preliminarni podaci Monstata.

Načelnik kratkoročnih statistika u Monstatu, Ernad Kolić, rekao je da je stopa realnog rasta BDP-a od aprila do kraja juna iznosila 3,4 odsto u odnosu na uporedni period.

"Posmatrano po sektorima u drugom kvartalu ove godine značajan rast zabilježen je u sektorima snabdijevanja električnom energijom, finansijske kao i djelatnosti osiguranja, zatim usluga pružanja smještaja i ishrane i vađenje ruda i kamena", rekao je Kolić na konferenciji za novinare.

Pad je, kako je dodao, zabilježen u sektorima prerađivačke industrije, poslovanja nekretninama i građevinarstva. Monstat je, shodno godišnjem planu istraživanja, osim preliminarnih podataka za drugi kvartal ove godine objavio i konačne rezultate BDP-a za prošlu godinu, prema kojima je crnogorska ekonomija zabilježila realni pad od 2,5 odsto.
XS
SM
MD
LG