Linkovi

Lukšić: EU izazov i nacionalni interes


Ministar vanjiskih poslova i evropskih integracija Crne Gore Igor Lukšić govori na ceremoniji povodom obeležavanja Dana Evrope (Autor: Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija)

Crnogorski šef diplomatije poručio je povodom Dana Evrope da je za Crnu Goru članstvo u EU sredstvo za ostvarenje prosperiteta, stabilnosti, slobode i demokratije

Evropska unija je najuspješniji primjer stvaranja dugoročnog mira, stabilnosti i prosperiteta, kroz dijalog, kompromis, uzajamno povjerenje, solidarnost i poštovanje različitosti, ocijenjeno je danas u Podgorici na svečanosti povodom Dana Evrope

Ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore Igor Lukšić ocijenio da, i pored brojnih dilema, kolebanja i ponekad manjka vizije, mnoge države teže da zauzmu svoje mjesto na integracionom putu. Crna Gora je, kako je naveo, dio evropskog integracionog procesa u smislu kulturnog i istorijskog nasljeđa i budućnosti.

"Prihvatajući integracione izazove, prihvatamo okvir koji na najbolji način čuva tekovine države Crne Gore.Upravo zato je naš strateški cilj članstvo u EU. Riječ je o izazovu i nacionalnom interesu, za koji sam siguran da ćemo ga ostvariti", kazao je Lukšić.

Prema njegovim riječima, za Crnu Goru je članstvo u EU sredstvo za ostvarenje prosperiteta, stabilnosti, slobode i demokratije, a nikako cilj sam po sebi. Šef Delegacije EU u Podgorici Mitja Drobnič kazao je da su osnivanjem Unije Evropljani prekinuli začarani krug nasilja i uspjeli da izgrade svjetliju budućnost.

"Tokom proteklih decenija, evropski projekat je pokazao da je moguće prevazići različitosti i razviti iskreno prijateljstvo i bratstvo među evropskim narodima", rekao je Drobnič.

On je naglasio da EU teži uspostavljanju boljeg, kosmopolitskog projekta, u kojem dobit jedne osobe ne mora značiti da druga nešto gubi i u kojem poštovanje zajedničkih normi služi univerzalnim vrijednostima. Gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša kazao je da se u Crnoj Gori odavno ne postavlja pitanje hoće li ona ući u EU, nego kada će se to desiti.

"A vrijeme u ovom slučaju nije od suštinskog značaja. Suštinski je važno i značajno šta preduzimamo i kako da dođemo do postavljenog cilja", smatra Mugoša.

On je ocijenio da je jedini put do ostvarenja tog cilja uporan i predan rad svih građana pojedinačno, u granicama njihovih mogućnosti. Dodao je da će Podgorica 4. juna biti domaćin visokoj delegaciji Komiteta regiona EU, najvišeg tijela koje čine predstavnici lokalnih samouprava zemalja članica.

Izvršni direktor Centra za građansko obrazovanje Daliborka Uljarević ocijenila je da uspješnost puta Crne Gore ka EU prije svega zavisi od njenih građana i načina na koji će oni djelovati u tom procesu.
XS
SM
MD
LG