Linkovi

Putujući studenti razvijaju kreativnost kod dece


Kreativne radionice, na točkovima, za decu

Istraživanja pokazuju da učenje kroz igru I razne aktivnosti pomaže deci da shvate apstraktne pojmove i da doprinosi obrazovanju.

Škole suočene sa smanjenim budžetom, prvo što ukidaju je praktična nastava. Stoga je grupa studenata došla je na ideju da opremi kombi, sa raznim, za decu privlačnim alatkama, krene po školama I razvija dečiju kreativnost.

Deca kroz igru uče u radionici Spark Traka, koju su osmislili student sa Univerziteta Stanford. Prošle godine lansirali su pokretni, obrazovni program i krenuli na dvomesečni put po Americi. Kroz njihovu pokretnu radionicu prošlo je skoro 3 hiljade mališana.

U međuvremenu studentima sa Stanforda pridružile su se I kolege sa još tri kalifornijska koledža. Bendži Kuroda je jedan od njih.

“Pokušavamo da podstaknemo kreativnost , da napravimo radionice za decu širom zemlje, da omogućimo deci da koriste prototip alata I obilje materijala, da im sve što nemaju u školi bude na raspolaganju .”

Dečija mašta nema granica, tako da u pokretnoj radionici imaju priliku da svojoj mašti daju oduška.

Oven Vitman ponosno pokazuje kako je napravio jednookog letećeg kiklopa. Kaže da mu je bilo super, da je naučio nove stvari … Kako radi struja na primer.

“Mi nismo savršeni, nismo svi ni dizajneri ni inženjeri, ali pokušavamo da uradimo ono što smatramo da je važno za obrazovanje dece. Da kreativno razmišljaju I de se ne boje da pogreše” kaže student dizajna Bendži Kuroda.

Deca upravljaju robotom koga su napravila od Lego kocki. Rade I na nekim složenijim aparatima poput 3D printera ali I sa običnim alatom.

Devojčica Fadilat Adefola Radži kaže da joj se dopala radionica , da je naučila nešto novo.

Svaki projekat, koji su deca napravila, zapisan je na papiriću koji se zalepi na unutrašnju strani krova kombija.

Filis Klain je vlasnica jedne pokretne radionice.
“Mislim da podstičemo dečiju maštu. To im otvara nove vidike, postaju svesni novih mogućnosti."

Iako je zadatak članova Spark Treka da obučavaju decu, oni istovremeno I sami nešto nauče.

“Naučila sam da radim sa decom. Bilo je dece koja su skoro odustala od onoga što rade, ali su na kraju ipak uspela da naprave nešto. Za mene je to prava inspiracija” kaže Britni Halavel sa Univerziteta Stanford.

Projekat Spark Trak delimično finansira internet stranica Kikstarter koja prikuplja sredstva za kreativne projekte. Volonteri Spar Traka se nadaju da će njihov projekat privući nove članove I da će se američkim drumovima uskoro krstariti više pokretnih, edukativnih radionica za decu.
XS
SM
MD
LG