Linkovi

Da li će Izrael napasti Iran?


Mapa vazdušnih ruta kojim bi Izrael mogao da izvrši napad na Iran

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu dolazi u Vašington sledeće nedelje kako bi razgovarao o sve većoj zabrinutosti svoje zemlje u pogledu iranskog nuklearnog programa. Izraelski zvaničnici upozorili su da bi jevrejska država mogla da izvede preventivni napad na iranska nuklearna postrojenja, ali SAD pokušavaju da odgovore Izrael od te akcije.

Izrael je zabrinut da mogućnost za akciju svagog dana biva sve manja, kako Iran počinje da prebacuje neka od svojih postrojenja za obogaćivanje uranijuma na izolovane podzeme lokacije. Ta zabrinutost podstakla je razgovore o eventualnom bombardovanju ili raketnim napadima na iranska postrojenja.

Majkl Ajzenstad, direktor vojno-bezbednosnih studija na vašingtonskom Institutu za bliskoistočnu politiku kaže da bi izraelski avioni mogli da dosegnu ciljeve u Iranu, ukoliko bi znali gde se svi oni nalaze.

“Mislim da imaju domet, imaju oružane sisteme, imaju artiljeriju kojom bi mogli da napadnu ta postrojenja. Pitanje je međutim, da li imaju obaveštajne podatke i da li imaju mogućnosti da nanesu dovoljno veliku štetu, da bi se opravdao rizik njihovog pogleda na stvari”.


Međutim, analitičari smatraju da bi uspešan napad, morao da bude savršeno isplaniran, obaveštajni podaci bez greške, uz savršene vremenske uslove i precizno ciljanje.

Analitičari kažu da bi Izraelci morali da ometu iranske sisteme za upozorenje, ali i da onesposobe kompletnu protiv-vazdušnu odbranu, pod pretpostavkom da znaju gde se ona nalazi.

Metju Ejd
Metju Ejd

Istoričar obaveštajnih aktivnosti Metju Ejd kaže da su šanse za uspeh, bar u teoriji, ne tako dobre. On dovodi u pitanje da li Izrael ima bombe odgovarajuće snage, poznate kao“razarači bunkera”, koje mogu da unište postrojenja ojačana čelikom.

"Možda bi mogli da teško oštete postrojenje za obogaćivanje uranijuma u Natancu, koje je blizu grada Isfahana. Međutim, postrojenje Fordou, koje se nalazi blizu svetog grada Koma, ugrađeno je u jednu stranu planine i moglo bi da bude neprobojno za vrstu municije, kojom Izrael trenutno raspolaže".


Bilo kakav vazdušni let od Izraela ka Iranu zahtevao bi dolivanje goriva, čime bi avion tipa lovac-bombarder postao ranjiv unutar potencijalno neprijateljskog vazdušnog prostora, kao što su Jordan, Irak, Saudijska Arabija ili Sirija. Majkl Ajzenstad međutim veruje da to ne mora da bude problem.

"S obzirom na stavove u arapskom svetu o Iranu i njegovom nuklearnom programu, mislim da bi značajan broj arapskih zemalja potajno pozdravio napad Izraela. A ako bi Izrael morao da preleti preko njihovih teritorija da stigne do Irana, ne verujem da bi one učinile bilo šta".

Međutim, svi analitičari slažu se u jednom: bilo kakav napad bi u najboljem slučaju unazadio iranski nuklearni program za godinu ili dve … a istovremeno bi predstavljao pozivnicu Teheranu da uzvrati Izraelu, a možda čak i napadom na interese Sjedinjenih Država i njenih saveznika.

XS
SM
MD
LG