Linkovi

Profiti američkih kompanija u porastu


Uprkos porastu od 44 odsto, profit "Katerpilara" manji od očekivanog

Vodeće američke kompanije zabeležile su porast profita u proteklom kvartalu što se smatra jednim od pozitivnih pokazatelja ukupnog stanja ekonomije.

Najveća gradjevinska i rudarska kompanija na svetu, "Katerpilar", saopštila je da je njena zarada u drugom kvartalu ove godine porasla za 44 odsto. Medjutim, taj rast je ipak manji od očekivanog na Volstritu tako da je vrednost akcija Katerpilara opala posle objavljivanja izveštaja. Kompanija je navela da je manja zarada od očekivane delom posledica prirodnih katastrofa u Japanu i smanjene potražnje u Kini.

U medjuvremenu, kompanija "Dženeral Elektrik", koja se bavi širokim spektrom aktivnosti – od finansijskih usluga do proizvodnje avionskih motora, izvestila je da je njena zarada u drugom kvartalu porasla za 18 odsto, što je, u ovom slučaju, bolje od očekivanja.

Najzad najveći lanac brze hrane na svetu, "Mekdonalds", zabeležio je porast zarade od 15 odsto, pripisujućši to boljem kvalitetu kafe, zdravijoj hrani i slobodnom pristupu internetu koji pruža u svojim restoranima.

XS
SM
MD
LG