Linkovi

Demjanjuk umro pre služenja kazne


Džon Demjanjuk u usdnici u Minhenu, u maju 2011.
Džon Demjanjuk u usdnici u Minhenu, u maju 2011.

Nekadašnji čuvar nacističkog koncentracionog logora Džon Demjanjuk, koji je prošle godine u Nemačkoj osuđen da je doprineo ubistvu oko 28 hiljada zatvorenika, preminuo je u domu za stara lica u gradiću Bad Fajln-bah u Bavarskoj u 92. godini života.

Demjanjuk je prošlog maja osuđen na pet godina zatvora, ali se žalio na presudu, tako da je bio na slobodi za vreme trajanja procesa.

Rođen u Ukrajini, Demjanjuk je poricao da je imao bilo kakvu ulogu u Holokaustu i tvrdio da je i sam bio žrtva nacista. Pred sudom je izjavio da je 1941. godine regrutovan u armiju Sovjetskog Saveza, da su ga Nemci držali kao ratnog zarobljenika, a zatim pretvorili u čuvara logora.

Posle Drugog svetskog rata Demjanjuk je postao američki državljanin i proveo decenije radeći kao mehaničar, pre nego što je 2009. izručen Namačkoj, kako bi mu se sudilo. Njegova presuda uspostavila je zakonski presedan u Nemačkoj, jer je to bilo prvi put da je neko osuđen isključivo na osnovu toga što je bio čuvar logora, bez dokaza da je direktno učestvovao u nekom od zločina u tom logoru.

Demjanjuk je 1988. osuđen u Izraelu, jer se mislilo da je on ozloglašeni čuvar poznat po nadimku "Ivan Grozni", ali je vrhovni sud jevrejske države poništio presudu zbog zamene identiteta.

XS
SM
MD
LG