Linkovi

Većina Amerikanaca protiv Kongresa


Američki zakonodavci u Kongresu

Amerikanci po svemu sudeći gube strpljenje kada je reč o zakonodavcima, koji su zbog interne političke borbe doveli zemlju na ivicu bankrotstva.

U najnovijem istraživanju javnog mnjenja koju su sproveli Njujork Tajms i TV mreža CBS, čak 82 odsto Amerikanaca ne odobrava način na koji Kongres obavlja svoj posao. Tajms tvrdi da je to najniži rejting ikada otkad je dnevnik pre više od 30 godina počeo da sprovodi anketu.

U istraživanju je utvrđeno da četiri od pet Amerikanaca smatra da je debata o podizanju limita za zaduživanje bila više borba za političku prednost nego boreba za interese države, a čak 75 odsto veruje da je to političko zamešateljstvo ugrozilo reputaciju SAD u svetu.

Anketa je takođe pokazala da su Amerikanci više nezadovoljni ponašanjem republikanaca nego demokrata u pomenutom sporu. Sedamdeset-dva odsto ispitanika navelo je da nisu zadovoljni ponašenjem republiknskih zakonodavaca, dok je 66 odsto bilo nezadovoljno ponašanjem demokratskih.

Mišljenje javnosti o konzervativnom pokretu "Čajanka" takođe se pokvarilo, s obzirom da 40 odsto ne gleda blagonaklono na taj pokret, za razliku od manje od 30 odsto sredinom aprila. Istraživanje je takođe pokazalo da su Amerikanci manje negativni prema predsedniku Baraku Obami, čije rešavanje dužničke krize je kritikovalo 47, a hvalilo 46 odsto ispitanika.

XS
SM
MD
LG