Linkovi

Kina nezasita sirovinama


Kineska kompanija Žonghui ulaže u rudnike bakra u Zambiji, Africi

Velika potražnja Kine za sirovinama stvara probleme u svetskoj ekonomiji i zaštiti prirodne sredine, kao i probleme za radnike u mnogim zemljama. Ovo je jedan iz priloga iz serije Glasa Amerike o ekonomskom uticaju moderne Kine u svetu, u godini u kojoj Kineska komunistička partija slavi 90. godišnjicu osnivanja.

Kineska vlada i kompanije potpisuju ugovore u zemljama širom sveta, čak i delovima sveta u koje ulaže mali broj stranih investitiora. Ove godine je, na primer kineska rudarska kompanija Žonghui potpisala ugovor o ulaganju u rudnike bakra u Zambiji, vredan 3.6 milijardi dolara. Kineske firme ulažu i na drugim mestima širom Afrike i u drugim delovima sveta, kako bi obezbedile pristup nafti i drugim sirovinama i time pospešile rast kineske ekonomije.

Džej Piter Fam je analitičar za Afriku u Atlantskom savetu u Vašingtonu. On ističe da su kineska ulaganja vrlo promišljena.

“Veliki deo novca se zapravo daje u formi kredita ili veoma povoljnih zajmova za izgradnju objekata infrastrukture od strane kineskih firmi. Prema tome, iznos novca koji strane vlade zaista dobijaju je mnogo manji od iznosa u milijardama dolara, koji se zvanično objavljuju.”

Kada kineske kompanije koriste infrastrukturne projekte kao vid plaćanja, one to čine sa svojom opremom, materijalom i, čak, kineskim radnicima, kao na primer u Sudanu.

Autor Dejvid Šin takodje upozorava da mnogim sporazumima nedostaje transparentnost.

“Nije uvek poznato koliko im se tačno plaća i koliko su sva ta ulaganja zaista zakonska.”

Ekološke grupe su takođe zabrinute. Aktivisti Grinpisa ističu da u mnogim delovima jugoistiočne Azije, uključujući i Indoneziju, kineska ulaganja u proizvodnju palminog ulja, drvnu i papirnu industriju dovode do deforestacije, odnosno do uništavanja velikih površina pod šumom.

Aktivista Grinpisa Bustar Maiter, pokušava da osigura da kineske kompanije ne krše zakone o zaštiti šuma.

“Ono što primećujem jeste da su kineske kompanije sada mnogo pažljivije u poslovanju, ovde u Indoneziji, upravo da bi izbegle brojne kritike nevladinih organizacija koje se bave zaštitom životne okoline”, priča Maiter.

Radnici koji rade u kineskim kompanijama su takođe zabrinuti. U Liberiji gde su Kinezi prestigli Amerikance kao vodeći poslovni partneri, mnogi radnici su nezadovoljni i žale se na loše postupanje i slabo plaćanje od strane kineskih šefova.

Kina nezasita sirovinama
Kina nezasita sirovinama

“Oni uopšte ne brinu o nama, podsmevaju nam se, tuku nas dok radimo, zlostavljaju nas i naše roditelje. Ako tokom rada napravimo bilo kakvu grešku, Kinez će prići i udariti nas", kaže jedna žena koja je učestvovala u protestima u Monroviji.

Kineski zvaničnici demantuju takve i slične izjave. Takođe navode da se, za razliku od zapadnih investitora, kineski investitori ne mešaju u unutrašnju politiku zemalja u koju ulažu.

U ruralnim delovima Senegala, vlasnik fabrike za preradu susama, Riping Ujang kaže: “Ne radi se o eksploataciji zemlje ili uzimanju novca. Naprotiv, naš cilj je da pomognemo ovoj zemlji i ruralnim područjima, da omogućimo da stanovništvo ima posao i može da zaradi.”

Cene većine sirovina su značajno porasle od početka ovog veka što se poklapa i sa rastom kineskih potreba. Ekonomisti smatraju da bi cene sirovina mogle da nastave da rastu u narednih 10 godina, a da će velika kineska potražnja za sirovinama nastaviti da raste još više i da ima sve značajnije posledice.

XS
SM
MD
LG