Linkovi

Avionska nesreća u Kolumbiji


Udes putničkog aviona, koji se danas srušio u Kolumbiji, preživjelo je 130 putnika, dok je samo jedna osoba preminula i to od posljedica srčanog udara. Lokalni zvaničnici takav rasplet situacije nazivaju čudom.

Putnički avion Boing 737, lokalne aviokompanije Aires, raspao se na tri dijela, prilikom slijetanja u olujnom nevremenu na ostrvo San Andres, oko 190 kilometara od obale Nikaragve. Zvaničnici navode da je u udesu preminula šezdesetosmogodišnja Amar Fernandez de Bareto, ali od posljedica srčanog udara. Povrijeđeno je 119 osoba, od kojih pet teže. Većina je smještena u lokalne bolnice.

“Moja sestra je mogla da razgovara sa ocem nakon nesreće. Ja sam takođe prije nekih 15 do 20 minuta razgovarao sa njom. Dobro je, ima nekoliko povreda i sada čeka rezultate testova”, kaže Vilson Bonila, brat povrijeđene putnice.

Aerodrom na ostrvu zatvoren je nakon nesreće, kako bi se obavila istraga.

Pronalaženje i uklanjanje ostataka tako velikog aviona je veoma složena operacija. Najvažnije je prikupiti informacije”, ističe Hektor Karaskal, direktor Civilne avijacije.

Istražitelji ispituju navode da je avion, koji je letio iz Bogote, pogodila munja.

“U trenutku slijetanja, vidljivost je bila 4000 metara, smanjena zbog kiše i oluje na obližnjim područjima”, saopštio je zamjenik direktora Civilne avijacije Donald Taskon.

“Kompanija je ispunila sve bezbjednosne protokole i za sada mislimo da je riječ o tužnoj nesreći”, smatra ministar saobraćaja Herman Karmona Gutjerez.

Predstavnici kompanije Aires, koja je u privatnom vlasništvu, saopštili su da sarađuju sa lokalnim vlastima u utvrđivanju uzroka nesreće. U avionu je, između ostalih, bilo osam američkih državljana i četiri brazilska.


XS
SM
MD
LG