Linkovi

Pakistan demantuje saučesništvo sa bin Ladenom


Pakistanac prati na televiziji govor premijera Jusufa Reze Gilanija u parlamentu

Jusuf Raza Gilani je danas u parlamentu nazvao takve tvrdnje besmislenim. On je naglasio da je „podmuklo“ da bilo ko nagovesti da su paksitanske vlasti, uključujući i obaveštajnu službu, bile na strani Al-kaide.

„Rat protiv terorizma je naš nacionalni prioritet. Naš narod je jedinstven u rešenosti da eliminiše terorizam sa naše svete zemlje. Pakistan neće odustati od ovog nacionalnog cilja i rešen je da ne dozvoli da bilo ko koristi njegovo tlo za terorizam“, rekao je Gilani.

Pripadnici američkih specijalnih snaga su prošle nedelje ubili Bin Ladena prilikom upada u njegovu kuću u pakistanskom gradu Abotabadu. Premijer Gilani je upozorio protiv takvih jednostranih akcija na tlu Pakistana, istovremeno tvrdeći da su veze sa Sjedinjenim Državama i dalje čvrste.

„Niko ne bi trebalo da izvlači pogrešne zaključke. Svaki napad na pakistanske strateške ciljeve, otvoreni ili tajni, naići će na odgovarajući odgovor. Pakistan zadržava pravo da uzvrati punom snagom. Niko ne bi trebalo da potceni rešenost i sposobnost naše zemlje i oružanih snaga da odbrane našu svetu otadžbinu“, kaže Gilani.

On je rekao da američko-pakistansko partnerstvo služi uzajamnim interesima i da se zasniva na poštovanju i poverenju. Pakistanski premijer je takođe rekao poslanicima da je eliminacija terorizma prioritet zemlje, istakavši da je u toj borbi poginulo 30 hiljada stanovnika i pet hiljada pripadnika bezbednosnih snaga.

Gilani je naredio da se istraži kako je Bin Laden bio u stanju da se skriva u Pakistanu. On je naglasio da je smrću vođe Al-kaide zadovoljena pravda.

U vreme Gilanijevog govora, članovi glavne opozicione partije koju predvodi bivši premijer Navaz Šarif, osudili su američku akciju kao kršenje pakistanskog suvereniteta.

XS
SM
MD
LG