Linkovi

Ratni brodovi SAD na putu ka Libiji


Desantni brod SAD u prolazu kroz Suecki kanal
Desantni brod SAD u prolazu kroz Suecki kanal

Dva pomorsko-desantna broda američke mornarice uplovila su u Suecki kanal na putu ka vodama u blizini Libije, dok Vašington nastavlja da vrši pritisak na libijskog lidera Moamera Gadafija da prekine gušenje opozicionog bunta u zemlji. Prema zvaničnom saopštenju uprave kanala, američki ratni brodovi USS Pons i USS Kirsardž jutros su uplovili u kanal sa njegove južne strane i očekuje se da će večeras ući u Sredozemno more. Američki sekretar za odbranu Robert Gejts izjavio je juče da je izdao naredbu za stacioniranje pomenuta dva broda nedaleko od obale Libije za slučaj potrebe za evakuacijom ili pružanjem humanitarne pomoći.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton saopštila je da Vašington i NATO razmatraju mogućnost uvođenja zabrane letenja iznad Libije, radi sprečavanja snage Moamera Gadafija da vrše nove vazdušne napade na snage opozicije. Američki Senat juče je jednoglasno usvojio rezoluciju kojom se Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija poziva da razmotri mogućnost uvođenja zabrane letenja.

Međutim, Američki sekretar za odbranu Robert Gejts je naveo da NATO još nije postigao konsenzus o upotrebi vojne sile u Libiji. Načelnik Združenog generalštaba američkih oružanih snaga, admiral Majk Malen, takođe je rekao da bi uvođenje zabrane letenje bila „izuzetno složena“ operacija.

U odvojenom svedočenju pred jednim kongresnim odborom, komandant američke Centralne vojne komande, general Džejms Metis, rekao je da bi prethodno bilo potrebno onesposobiti libijski sistem protivavionske odbrane kako ne bi mogao da obara avione NATO-a.

Kasno sinoć, članice Ujedinjenih nacija, ukupno 192 zemlje, suspendovale su Libiju iz Saveta za ljudska prava zbog, kako je navedeno, „užasnih i sistematskih kršenja ljudskih prava.“

Američka amabasadorka u Ujedinjenim nacijama, Suzan Rajs, rekla je da će Vašington nastaviti da vrši vojni, ekonomski i politički pritisak na Gadafija sve dok ne napusti vlast i dozvoli libijskom narodu da slobodno izražava svoju volju. Klinton je američkim zakonodavcima rekla da je „ulog visok“ u Libiji, jer bi ta zemlja mogla da preraste ili u mirnu demokratiju ili da bude suočena sa dugotrajnim građanskim ratom.

XS
SM
MD
LG