Linkovi

Klinton: Libija ključni test za SAD


Hilari Klinton svedoči u Spoljnopolitičkom odboru Predstavničkog doma
Hilari Klinton svedoči u Spoljnopolitičkom odboru Predstavničkog doma

Američka državna sekretarka Hilari Klinton kaže da će kriza u Libiji biti ključni test za američku spoljnu politiku i upozorava da bi Libija mogla da postane miroljubiva demokratija ili da potone u dugačak građanski rat.

Ona je danas ponovo pozvala libijskog lidera Moamera Gadafija da se povuče sa vlasti, jer je – kako je predočila zakonodavcima u Vašingtonu – „ulog vrlo visok“. Državna sekretarka je objasnila da će veoma važna biti ispravna kombinacija američkih diplomatskih, ekonomskih i vojnih mera.

Ona je rekla da Sjedinjene Države upućuju u region humanitarne eksperte, zajedno sa vojnim ekipama. Takođe je rekla da će Vašington nastaviti da razmatra sve opcije u vezi sa Libijom dokle god Libijska vlada – kako se izrazila – „okreće topove prema sopstvenom narodu“.

Hilari Klinton je svedočila na pretresu u Spoljnopolitičkom odboru Predstavničkog doma u trenutku kada zakonodavci pokušavaju da snize troškove administracije i smanje dug. Predsedica tog odbora, republikanka Ileana Ros-Lehtinen iz Floride, kritikovala je zahtev Obamine administracije za znatno povećanje budžeta Državnog sekretarijata za 2012. godinu.

Hilari Klinton je branila američku pomoć inostranstvu, rekavši da su takvi troškovi pomogli da se obuči generacija egipatskih oficira koji su tokom nedavnih protesta u Kairu odbili da pucaju na sopstveni narod.

XS
SM
MD
LG