Linkovi

Sutra počinje NATO samit


Portugalska policija proverava vozilo na ulazu u kompleks u kome će se održati samit NATO, u Lisabonu

Na sutrašnjem samitu NATO-a u Lisabonu, očekuje se da lideri razmotre budućnost Zapadne vojne alijanse, njenu ulogu u svetu i odnose sa Rusijom. Na početku druge decenije 21. veka, NATO pokušava da se redefiniše.

Vojnici NATO-a su u Avganistanu. Ugled najuspešnije vojne alijanse na svetu zavisi od tog sukoba. Medjunarodne snage NATO-a za bezbednosnu pomoć, poznate kao ISAF, imaju više od 130 hiljada pripadnika iz svih 28 članica. Glavninu tih snaga čine Amerikanci i Džonatan Ijal iz londonskog Kraljevskog vojnog instituta, kaže da će NATO pratiti američko vođstvo.

"Ako američki predsednik iduće godine zaključi da je napredak dovoljan za nastavak operacija, pretpostavljam da će većina članica Alijanse ostati na terenu", kaže Ijal.

Očekuje se da će lideri razgovarati i o nedavnom sporu oko napada NATO-a na osumnjičene ekstremiste. Avganistanski predsednik Hamid Karzai se izjasnio protiv noćnih napada koji, kako je rekao, podrivaju podršku ratu među Avganistancima.

Verovatno će biti reči i o planu za okončanje borbene misije u Avganistanu do 2014.

Na dnevnom redu će se naći i Rusija. Samitu će prisustvovati predsednik Rusije, Dmitrij Medvedev. Generalni sekretar NATO-a, Anders Fog Rasmusen, kaže da će Rusija i NATO saradjivati u Avganistanu.

"Duboko verujem da Rusija deli naš stav da je došlo vreme da prestanemo da brinemo jedni o drugima. Došao je trenutak da saradjujemo i to ćemo i učiniti“, izjavio je Rasmusen.

Odnosi Rusije i NATO-a su uspostavljeni 1989, nakon pada Berlinskog zida. Tadašnji sovjetski ministar inostranih poslova, Eduard Ševardnadze, došao je u istorijsku posetu NATO-u.

Medjutim, odnosi su klimavi, pretežno zbog razlika u pogledu širenja NATO-a i raketne odbrane.

Oksana Antonjenko, iz Medjunarodnog instituta za bezbednosne studije, kaže da će ti odnosi biti "resetovani".

"Obamina administracija je veoma ozbiljno rešena da krene ka potpuno novom kvalitetu u odnosima sa Rusijom. Mislim da se stvari menjaju“, kaže Antonjenko.

Menja se i NATO. Cilj novog Strateškog koncepta Alijanse je uspostavljanje pozicije u 21. veku i naglasak na prioritetima kao što su bezbednost interneta i raketna odbrana.

"Nećemo da ubeđujemo Ruse da prihvate raketnu odbranu, ali ćemo pokušati da postignemo načelni sporazum na osnovu kojeg bi razmeštanje moglo da počne", ističe Ijal.

Generalni sekretar NATO-a, Anders Fog Rasmusen, kaže da će samit u Lisabonu biti istorijski i da će se na njemu videti modernizovana i obnovljena Alijansa. Tokom njene tranzicije iz vojne strukture u više odbrambenu, sve oči će biti uprte u Avganistan. Neuspeh u Avganistanu, ili utisak slabosti, mogao da ošteti NATO i njegove težnje u budućnosti.

XS
SM
MD
LG