Linkovi

Pastor više ne planira spaljivanje Kurana


Pastor jedne male baptističke crkve na Floridi saopštio je da više ne planira da sprovede spaljivanje primeraka Kurana, ukoliko bude mogao da se sastane sa imamom, organizatorom, izgradnje islamskog centra u Njujorku, blizu mesta gde su nekada stajale kule Svetskog trgovinskog centra. Kule su srušene u terorističkim napadima, 11. septembra 2001.

Pastor Teri Džons je danas u izjavio za američke medije da bi sutra trebalo da se sastane sa imamom. Međutim, njujorški imam Feijsal Abdul Rauf poriče da je takav sastanak dogovoren. Raufa je iznenadilo saopštenje pastora Džonsa, koji je juče rekao da su muslimanski lideri pristali da planirani islamski centar i džamija budu izgrađeni na nekom drugom mestu. Imam Rauf tvrdi da takav dogovor ne postoji.

Reagujući na izjavu kontroverznog pastora, Rauf je rekao da misli da ga je obmanuo muslimanski sveštenik na Floridi, imam Muhamad Musri, koji pokušava da pronađe rešenje za tu situaciju.

Ali, Musri, koji predvodi Islamsku zajednicu centralne Floride, poriče da je obmanuo pastora, rekavši da i dalje pokušava da ugovori sastanak između Džonsa i Raufa, na kojem bi se razgovaralo o pomenutoj izgradnji islamskog centra u Njujorku.

Džonsovo najavljeno spaljivanje oko 200 primeraka Kurana sutra, na devetogodišnjicu terorističkih napada 11. septembra 2001, podstaklo je međunarodne osude i gnušanje mnogih verskih i političkih lidera.

Američki sekretar za odbranu Robert Gejts apelovao je na Džonsa da odustane od spaljivanja Kurana, ističući da bi to moglo da dovede u opasnost živote mnogih američkih vojnika.

Agenti Federalnog istražnog biroa takođe su razgovarali sa Džonsom u njegovom Centru "Dav vorld autrič" koji okuplja oko 50 članova. Džons kaže da bi pomeranje islamskog centra iz centra Njujorka zadovoljilo ciljeve njegovog centra, jer kako je rekao "američki narod ne želi džamiju kod 'nulte tačke'. On je rekao novinarima da se moli za tu stvar.

Predsednik Barak Obama i drugi američki i svetski politički i verski lideri takođe su istupili protiv spaljivanja Kurana. Predsednik Obama je takav akt nazvao pokušajem privlačenja pažnje medija koji bi mogao da ugrozi živote američkih vojnika.

XS
SM
MD
LG