Linkovi

Prestovic: Zbogom Evropi?


Klajd Prestovic

Predsednik vašingtonskog Instituta za ekonomsku strategiju objašnjava zašto je izgubio veru u ostvarenje evropskog projekta.

Ceo svoj život bio sam veliki zagovornik Evropske unije,” kaže Klajd Prestovic, predsednik vašingtonskog Instituta za ekonomsku strategiju.Medjutim Prestovic dodaje da više nije siguran da će projekat stvaranja ujedinjene Evrope ikada biti ostvaren.

Kada je izbila evropska finansijska kriza bio sam čak srećan, jer sam pomislio da je stigao trenutak koji će primorati Evropljane da konačno ostvare monetarnu i finansijsku uniju, čime bi krenuli putem prave integracije. Stvari se, međutim, kreću u upravo obrnutom ppravcu. Sve je očiglednije da Britanija preduzima korake za izlazak iz Unije. Teško je zamisliti kako će Grčka uspeti da ostane u evrozoni, a isto se može reći za Portugal.”

Prestovic smatra da politički lideri ne nalaze svoj identitet u Evropi:

“Sve je počelo sa idejom ekonomske integracije, na kojoj bi se temeljila i politička unija. Taj proces je trebalo da vode dve najvažnije evropske zemlje, Francuska i Nemačka. Očigledno, ta ideja nije uspela jer smo dospeli u situaciju u kojoj evropski lideri više vole da budu šefovi Nemačke ili Francuske, jer biti predsednik Evrope ne znači mnogo.”

Prestovic je nedavno obišao nekoliko evropskih prestonica, uključujući London, Pariz, Rim i Berlin. On kaže da se gotovo nigde ne raspravlja o zajedničkim, evropskim temama:

“Većina ljudi u tim zemljama ne raspravlja o istim stvarima. Ukratko, nekadašnja ideja o kretanju ka panevropskj političkoj, socijalnoj i kulturnoj integraciji nije počela da se ostvaruje niti ima izgleda da bude ostvarena.”

Proširivanje evropskog bloka se takođe vrši na pogrešan način, tvrdi Prestovic:

“Gledano unazad bilo bi bolje da su prvobitnih šest članica unije obavile dublju integraciju, pre nego što su krenule u stvaranje rasplinutog bloka. Evropljani su jednostavno propustili priliku za jačanje evropskog pokreta, koji je nastupio odmah posle pada Berlinskog zida 1989. Nepovratno su izgubili taj bitan ‘kosmopolitski trenutak.’”

Na pitanje šta to sve znači za transatlantske odnose, Prestovic kaže:

“Mislim da je početkom 1990-tih, za vreme administracije Bila Klintona, trebalo da sednemo sa saveznicima i razmotrimo, na primer, budućnost NATO-a. Da li ga treba menjati, šta je svrha te organizacije, da li je možda bolje da se okrenemo američko-evropskoj ekonomskoj integraciji, kreiranju transatlantske slobodne trgovinske zone? Međutim, to se nije dogodilo. Pogledajmo samo NATO. Jeste, NATO je angažovan u Avganistanu i odradio je zadatak u Libiji, ali Amerika se sve više okreće prema Aziji, dok se Evropljani uglavnom bave svojim internim pitanjima.”

Prestovic kaže da je najviše razočaran što na današnjoj evropskoj sceni nema vizionara kavi su bili bivši francuski predsednik Fransoa Miteran i nemački kancelar Helmut Šmit. Njih su – zaključuje on - zamenili političari koji su rekli zbogom “Evropi”.
XS
SM
MD
LG