Linkovi

Klinton: Kina da igra "konstruktivnu ulogu"


Klinton: Kina da igra "konstruktivnu ulogu"
Klinton: Kina da igra "konstruktivnu ulogu"

Američka državna sekretarka Hilari Klinton pozvala je Kinu da primeni svoj sve veći globalni uticaj kako bi odigrala „konstruktivnu ulogu“ u svetskim dešavanjima. Ona je govorila u Vašingtonu povodom obeležavanja 40. godišnjice istorijske posete bivšeg predsednika Ričada Niksona Kini 1972.

Hilari Klinton je navela da Peking više ne može da bude, kako se izrazila - “selektivni deoničar” - odnosno uzima učešće samo u pitanjima koja mu odgovaraju, ako želi poštovanje medjunarodne zajednice.

“Na nekim forumima Kina želi da bude tretirana kao velika sila, a na drugima kao zemlja u razvoju, što je razumljivo jer Kina ima obeležja i jednog i drugog”, primetila je Klinton koja je, medjutim, naglasila da svet očekuje od Kine da preuzme ulogu koja odgovara njenom novom statusu. Kao konkretne primere, Hilari je navela američki spor sa Kinom u pogledu rešavanja krize u Siriji, njen tretman etničkih i verskih manjina, kao i dugogodišnje probleme u vezi sa trgovinom.

Iako je državna sekretarka navela da SAD rade da pomognu rast Kine kao “zemlje koja daje aktivan doprinos globalnoj bezbednosti”, ona je dodala da Vašington ne želi “nezdravu konkurenciju, rivalstvo niti konflikt sa Pekingom.”

XS
SM
MD
LG