Linkovi

Klinton i Tači o dijalogu i integracijama


Klinton i Tači o dijalogu i integracijama

Američka državna sekretarka Hilari Klinton u Vašingtonu se sastala sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem, iskazujući podršku SAD evro-atlantskim integracijama Kosova i dijalogu Kosova i Srbije. Klinton je poručila da SAD “snažno podržavaju dijalog i sporazume koji su do sada postignuti”.

Odajući priznanje liderima Kosova i Srbije zbog spremnosti na kompromis, ona je ujedno pozvala obe zemlje da ostanu predane dijalogu i u potpunosti primene do sada postignute dogovore. Klinton je izrazila podršku SAD suverenitetu Kosova, i pozdravila odluku EU da pokrene studiju izvodljivosti za Kosovo, ocenjujući da je u pitanju korak ka članstvu Kosova u EU.

Ona je takodje primetila da je Medjunarodna upravljačka grupa za Kosovo nedavno najavila početak priprema da se ove godine okonča nadzirana nezavisnost Kosova. “Iako je preostalo još posla, ta odluka predstavlja nagoveštaj da je stabilno i nezavisno Kosovo spremno za puno učešće i partnerstvo u medjunarodnoj zajednici”, ocenila je Klinton.

Kosovski premijer iskoristio je priliku da zahvali Hilari Klinton na njenom doprinosu postizanju nedavnih sporazuma Kosova i Srbije o regionalnom predstavljanju i integrisanom upravljanju granicama. On je naveo da sve zemlje regiona dele cilj evropskih integracija, te da je njegova vizija Kosova i regiona – budućnost otvorenih granica i dobrosusedskih odnosa. “Da bi se taj cilj ostvario, potreban je snažan fokus i prisustvo SAD i EU, ne samo na Kosovu već i u ostatku regiona”, zaključio je Tači.


XS
SM
MD
LG