Linkovi

Klinton za pritisak na Pakistan


Američka državna sekretarka Hilari Klinton i avganistanski predsednik Hamid Karzai u Kabulu 20. oktobar, 2011.

Američka državna sekretarka, Hilari Klinton, kaže kako namerava da izvrši „veoma oštar pritisak“ na Pakistance da učestvuju u uništavanju talibanskih bezbednih utočišta na njihovoj strani granice.

Hilari Klinton je to izjavila danas u Kabulu, tokom konferenciji za štampu sa avganistanskim predsednikom Hamidom Karzaijem. Ona bi trebalo da doputuje u Islamabad kasnije danas, zajedno sa direktorom američke Centralne obaveštajene agencije, Dejvidom Petreusom i načelnikom Združenog generalštaba američkih oružanih snaga, generalom Martinom Dempsijem, radi razgovora sa visokim pakistanskim funkcionerima.

Hilari Klinton i Hamid Karzai su ranije danas diskutovali o nastojanjima na izmirenju sa Talibanom i prenosu bezbednosnih zaduženja na avganistanske snage bezbednosti. Na konferenciji za štampu u Kabuli, Hilari Klinton je rekla da Pakistan igra važnu ulogu u budućnosti Avganistana i da susedne zemlje i Sjedinjene Države moraju da saradjuju u borbi protiv Talibana.

Ona je ukazala kako se od Pakistana očekuje da preuzme vodeću ulogu u suočavanju sa ekstremistima. I američki i avganistanski funkcioneri optužili su Pakistan da podržava grupe pobunjenika u Avganistanu, što Islamabad demantuje.

XS
SM
MD
LG