Linkovi

SAD i Poljska potpisale sporazum o antiraketnoj bazi


SAD i Poljska potpisale su važan odbrambeni sporazum o uspostavljanju američke protivraketne baze u toj zemlji.Američka državna sekretarka Hilari Klinton i njen poljski kolega Radoslav Sikorski prisustvovali su potpisivanju sporazuma u Krakovu.

Otvaranje vojne baze je deo izmenjenog plana o američkom protivraketnom štitu u Evropi, koji takodje obuhvata radarski sistem u Češkoj Republici.

Klinton je istakla da će revidirani program biti operativan nekoliko godina ranije nego što je bilo predvidjeno planom prethodne adminstracije, i istakla da, za razliku od svog prethodnika, novi sporazum ima punu podršku članica NATO-a.

Medjutim, Rusija se i dalje protivi planu, tvrdeći da se njima podriva strateška odbrambena politika Moskve. Medjutim, Hilari Klinton je istakla da je sistem u potpunosti odbrambene prirode, i da nije usmeren protiv Rusije. Ona je takodje primetila da je Moskva odbila da učestvuje u regionalnim odbrambenim aktivnostima na odvraćanju zajedničkih pretnji, medju kojima je posebno izdvojila Iran. No, kako je dodala, ponuda Rusija i dalje važi.

Klintonova je u Poljsku doputovala iz Ukrajine, koja je bila prva stanica njene posete Istočnoj Evropi. Američka državna sekretarka takodje će posetiti Azerbejdžan, Jermeniju i Gruziju.

Ona je posetu Poljskoj započela polaganjem venca na spomenik žrtvama avionske nesreće 10. Aprila u Rusiji, u kojoj je stradao poljski predsednik Leh Kačinjski.

Hilari Klinton se takodje obratila učesnicima medjunarodne konferencije o promovisanju demokratije u Krakovu, kojoj su prisustvovali bivša američka državna sekretarka Medlin Olbrajt i bivši poljski predsednik Leh Valensa. U govoru o značaju civilnog društva, Klintonova je najavila formiranje američkog fonda za pružanje pravne i druge podrške ugroženim nevladinim organizacijama širom sveta, i dodala da će Vašington izdvojiti dva miliona dolara za tu svrhu.


XS
SM
MD
LG